Grčka torta sa ČOKOLADOM I ORASIMA je totalno drugačija od ostalih - Zbog jednog sastojka ima posebnu aromu
Idealna za predstojeće slave, bogata i kremasta.
Grčka torta sa orasima i čokoladom može se naći i na vašoj slavskoj trpezi. Spoj ova dva ukusa praznik je za sva čula, a evo šta će vam biti potrebno i kako teče postuptak pripreme.
Za kore:
15 belanaca
15 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
6 kašika seckanih oraha
15 kašika mlevenog keksa
1,5 kašičica praška za pecivo
Za fil:
15 žumanaca
150 g šećera
80 g gustina
2 kašike vanilinog ekstrakta
1 kesica vanilinog šećera
800 ml mleka
300 g omekšalog putera
200 g mlečne čokolade
200 g bele čokolade
4 kašike mlevenog keksa
Za šlag:
1/2 pakovanja šlag krema
300 ml mleka
Recept za grčku tortu bogatu čokoladom i orasima:
Za ovu tortu prvo belanca umutite u čvrst sneg mikserom pa dodajte šećer, kašiku po kašiku, sve vreme muteći dok ne dobijete sjajan šne. Potom dodajte mlevene i seckane orahe, keks i prašak za pecivo, pa sve sjedinite lopaticom. Rasporedite smesu na okrugli kalup prečnika 26 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni. Napravite 3 kore, za svaku koru vam je potrebno 5 belanaca. Dok se kore hlade pripremajte fil.
Žumanca pomešajte sa šećerom, gustinom, aromom vanile i vanilinim šećerom. Mleko zagrejte na srednjoj jačini, do ključanja a zatim dodajte žumanca i nastavite sa kuvanjem uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne, 4-5 minuta. Prebacite fil u drugu činiju, pa ga prekrijte providnom najlonskom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Srbija Danas/ Stvar ukusa/ prenela: D.M.
U prilogu je još jedan video recept za tortu "Grkinja".