Izazivaju JAKE GLAVOBOLJE - Sir i crno vino na VRHU LISTE, a ove namirnice će vas iznenaditi
Ono što izaziva glavobolju ili migrenu varira od osobe do osobe, a ako se glavobolja javi nakon jela, ona može da bude izazvana, barem delimično, određenom hranom ili pićem.
Veliki broj okidača glavobolje može da prouzrokuje da telo reaguje bolom, koji se javlja u glavi, vilici ili licu, a najčešće su to – promena životne sredine, duvan, promene nivoa hormona, stres, jaka svetla ili promene navika spavanja, između ostalog.
Lekari naglašavaju da većina informacija o mogućim izazivačim glavobolje uzrokovanih hranom potiče iz izveštaja pacijenata, a ne iz naučnih studija. Smatra se da je samo oko 20 odsto pacijenata sa glavoboljom osetljivo na hranu.
Danas se obeležava 35. SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a, a mnogi i danas žive u mraku DRUŠTVENE STIGMATIZACIJE! Ovako Srbija dočekuje 1. decembar
Mekane i PUNE ukusa - Pletenice sa PAVLAKOM , odlične su i za DORUČAK i večeru, po TRADICIONALNOM receptu
Kafa
Znamo da neki od vas verovatno prevrću očima kada ovo vide, ali istraživanja pokazuju da preterana konzumacija kofeina može izazvati napade migrene, i sugerišu da smanjenje kafe može pomoći u smanjenju učestalosti migrene.
Sada, ako ne možete da započnete dan bez kafe, obratite pažnju na upotrebu reči "preteran". Znamo da povećanje količine kofeina ponekad može biti spasonosno, a ako je to slučaj, popijte ga! Ali, pokušajte da se ograničite na maksimum od dve šolje dnevno.
Crveno vino
Ne, nisi samo ti. Istraživanja potvrđuju da su alkoholna pića uobičajen okidač, a za koje se veruje da su određene hemikalije u alkoholu kao što su tiramin i histamin. Crveno vino, okidač koji se često navodi, sadrži mnogo histamina.
Sirevi
Nažalost za ljubitelje sira, ova poslastica može biti i okidač za simptome migrene. Opet, krivac je tiramin. Plavi sir, bri, čedar, švajcarski, feta, mocarela i većinu drugih uobičajenih sireva je dobro izbegavati.
Čokolada
Mrzimo da budemo nosioci loših vesti, ali čokolada takođe može da sabotira vaše šanse da izbegnete napade migrene. Jedno istraživanje je pokazalo da je, u poređenju sa placebom, čokolada izazvala napad kod 42% svojih ispitanika.
Citrusi
Iako je jedenje puno svežeg voća odličan način da izbegnete napade (i da ostanete zdravi!), možda biste želeli da budete oprezni sa citrusnim voćem. Dok neki ljudi kažu da im narandže, grejpfruti, limuni i limete zadaju glavobolje, oni nisu tako čest okidač kao neka druga hrana na ovoj listi. Pokušajte da pratite migrenu da biste videli da li izbegavanje ovih plodova čini razliku za vas.
Kvasac
Poznato je da hrana koja sadrži kvasac - poput hleba od kiselog testa i sveže pečenih proizvoda kao što su krofne, kolači i hleb - izaziva napade migrene. Tajni sastojak je (pogađate) tiramin, isti krivac koji se nalazi u alkoholu i siru.
Mononatrijum glutamat (tzv. MSG)
MSG je pojačivač ukusa koji se koristi u raznim prerađenim namirnicama, kao što su smrznuta ili konzervisana hrana, supe, grickalice, začini i još mnogo toga. Pregled dostupnih nauka iz 2016. zaključio je da nema veće šanse da MSG izazove glavobolju ili migrenu od placeba, ali mnogi ljudi koji pate od migrene kažu da je MSG okidač za njih.
Prerađeno i suvo meso
Sušeno i prerađeno meso (mislim: slanina, kobasica, šunka i delikatesa) često uključuje nitrite i nitrate, poznate okidače migrene koji se koriste za očuvanje boje i ukusa. Jedno istraživanje je pokazalo da 5% ispitanika sa istorijom migrene ima statistički veću verovatnoću da doživi bol u glavi u danima kada su konzumirali nitrite, pa se pobrinite da proverite sastojke koje ostavljate iz prodavnice sa tim pakovanjem slanine.
Orašasti plodovi i određena semena
Zavisnik od bademovog putera? Pripremite se za neke loše vesti: bademi, kikiriki i mnogi drugi orašasti plodovi i semenke sadrže tiramin, a znate šta to znači. Kao i svi okidači, nisu svi oni koji pate od migrene osetljivi na orašaste plodove, tako da pokušaji i greške mogu biti ključ za otkrivanje da li jeste.
Još nekoliko potencijalnih okidača hrane
Iako bismo mrzeli da se zabavimo iz još više vaših omiljenih namirnica, trebalo bi da vas obavestimo o ovim drugim potencijalnim okidačkim namirnicama. Prema Klivlendskoj klinici, ove namirnice se obično navode kao okidači migrene, ali nema naučnih dokaza da ih zaista izazivaju, pa nemojte još da čistite frižider. Umesto toga, obratite se uređaju za praćenje migrene da vidite da li vam nešto od ovoga može izazvati bol.
- Avokado
- pileća džigerica i drugo meso organa
- mlečni proizvodi kao što su mlaćenica, pavlaka i jogurt
- suvo voće kao što su urme, smokve i suvo grožđe
- beli luk
- većina pasulja uključujući lima, fava, mornarica, pinto, garbanzo, sočivo i snežni grašak
- kisele namirnice kao što su masline, kiseli kupus i, naravno, kiseli krastavci
- čips
- malo svežeg voća kao što su zrele banane, papaja, crvene šljive, maline, kivi i ananas
- dimljena ili sušena riba
- proizvodi na bazi paradajza (uključujući picu!)
Kako identifikujete svoje okidače?
Dakle, kako znate koja od ovih namirnica (ako ih ima) zapravo izaziva napade? Pošto hrana različito utiče na sve osobe koje pate od migrene, najbolje što možete da uradite je da ispitate svoje navike u ishrani i identifikujete obrasce koji bi mogli biti potencijalni okidači. Polako eliminišući hranu jednu po jednu, možete početi da prepoznajete šta izaziva glavobolje. Testiranje na alergije na hranu takođe može biti od pomoći, ali ipak treba da budete oprezni sa određenim namirnicama čak i ako niste alergični na njih.