Изазивају ЈАКЕ ГЛАВОБОЉЕ - Сир и црно вино на ВРХУ ЛИСТЕ, а ове намирнице ће вас изненадити
Оно што изазива главобољу или мигрену варира од особе до особе, а ако се главобоља јави након јела, она може да буде изазвана, барем делимично, одређеном храном или пићем.
Велики број окидача главобоље може да проузрокује да тело реагује болом, који се јавља у глави, вилици или лицу, а најчешће су то – промена животне средине, дуван, промене нивоа хормона, стрес, јака светла или промене навика спавања, између осталог.
Лекари наглашавају да већина информација о могућим изазивачим главобоље узрокованих храном потиче из извештаја пацијената, а не из научних студија. Сматра се да је само око 20 одсто пацијената са главобољом осетљиво на храну.
Данас се обележава 35. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а, а многи и данас живе у мраку ДРУШТВЕНЕ СТИГМАТИЗАЦИЈЕ! Овако Србија дочекује 1. децембар
Мекане и ПУНЕ укуса - Плетенице са ПАВЛАКОМ , одличне су и за ДОРУЧАК и вечеру, по ТРАДИЦИОНАЛНОМ рецепту
Кафа
Знамо да неки од вас вероватно преврћу очима када ово виде, али истраживања показују да претерана конзумација кофеина може изазвати нападе мигрене, и сугеришу да смањење кафе може помоћи у смањењу учесталости мигрене.
Сада, ако не можете да започнете дан без кафе, обратите пажњу на употребу речи "претеран". Знамо да повећање количине кофеина понекад може бити спасоносно, а ако је то случај, попијте га! Али, покушајте да се ограничите на максимум од две шоље дневно.
Црвено вино
Не, ниси само ти. Истраживања потврђују да су алкохолна пића уобичајен окидач, а за које се верује да су одређене хемикалије у алкохолу као што су тирамин и хистамин. Црвено вино, окидач који се често наводи, садржи много хистамина.
Сиреви
Нажалост за љубитеље сира, ова посластица може бити и окидач за симптоме мигрене. Опет, кривац је тирамин. Плави сир, бри, чедар, швајцарски, фета, моцарела и већину других уобичајених сирева је добро избегавати.
Чоколада
Мрзимо да будемо носиоци лоших вести, али чоколада такође може да саботира ваше шансе да избегнете нападе мигрене. Једно истраживање је показало да је, у поређењу са плацебом, чоколада изазвала напад код 42% својих испитаника.
Цитруси
Иако је једење пуно свежег воћа одличан начин да избегнете нападе (и да останете здрави!), можда бисте желели да будете опрезни са цитрусним воћем. Док неки људи кажу да им наранџе, грејпфрути, лимуни и лимете задају главобоље, они нису тако чест окидач као нека друга храна на овој листи. Покушајте да пратите мигрену да бисте видели да ли избегавање ових плодова чини разлику за вас.
Квасац
Познато је да храна која садржи квасац - попут хлеба од киселог теста и свеже печених производа као што су крофне, колачи и хлеб - изазива нападе мигрене. Тајни састојак је (погађате) тирамин, исти кривац који се налази у алкохолу и сиру.
Мононатријум глутамат (тзв. МСГ)
МСГ је појачивач укуса који се користи у разним прерађеним намирницама, као што су смрзнута или конзервисана храна, супе, грицкалице, зачини и још много тога. Преглед доступних наука из 2016. закључио је да нема веће шансе да МСГ изазове главобољу или мигрену од плацеба, али многи људи који пате од мигрене кажу да је МСГ окидач за њих.
Прерађено и суво месо
Сушено и прерађено месо (мислим: сланина, кобасица, шунка и деликатеса) често укључује нитрите и нитрате, познате окидаче мигрене који се користе за очување боје и укуса. Једно истраживање је показало да 5% испитаника са историјом мигрене има статистички већу вероватноћу да доживи бол у глави у данима када су конзумирали нитрите, па се побрините да проверите састојке које остављате из продавнице са тим паковањем сланине.
Орашасти плодови и одређена семена
Зависник од бадемовог путера? Припремите се за неке лоше вести: бадеми, кикирики и многи други орашасти плодови и семенке садрже тирамин, а знате шта то значи. Као и сви окидачи, нису сви они који пате од мигрене осетљиви на орашасте плодове, тако да покушаји и грешке могу бити кључ за откривање да ли јесте.
Још неколико потенцијалних окидача хране
Иако бисмо мрзели да се забавимо из још више ваших омиљених намирница, требало би да вас обавестимо о овим другим потенцијалним окидачким намирницама. Према Кливлендској клиници, ове намирнице се обично наводе као окидачи мигрене, али нема научних доказа да их заиста изазивају, па немојте још да чистите фрижидер. Уместо тога, обратите се уређају за праћење мигрене да видите да ли вам нешто од овога може изазвати бол.
- Авокадо
- пилећа џигерица и друго месо органа
- млечни производи као што су млаћеница, павлака и јогурт
- суво воће као што су урме, смокве и суво грожђе
- бели лук
- већина пасуља укључујући лима, фава, морнарица, пинто, гарбанзо, сочиво и снежни грашак
- киселе намирнице као што су маслине, кисели купус и, наравно, кисели краставци
- чипс
- мало свежег воћа као што су зреле банане, папаја, црвене шљиве, малине, киви и ананас
- димљена или сушена риба
- производи на бази парадајза (укључујући пицу!)
Како идентификујете своје окидаче?
Дакле, како знате која од ових намирница (ако их има) заправо изазива нападе? Пошто храна различито утиче на све особе које пате од мигрене, најбоље што можете да урадите је да испитате своје навике у исхрани и идентификујете обрасце који би могли бити потенцијални окидачи. Полако елиминишући храну једну по једну, можете почети да препознајете шта изазива главобоље. Тестирање на алергије на храну такође може бити од помоћи, али ипак треба да будете опрезни са одређеним намирницама чак и ако нисте алергични на њих.