ŠOK ZA ORGANIZAM
Uskoro se završava USKRŠNJI POST, a nutricionista UPOZORAVA: "Ova hrana posle posta pravi PAKAO U ŽELUCU"
Hrana koja pravi najveće probleme posle posta mora postepeno da se uvodi. Obavezno proverite koje to namirnice prave šok u organizmu nakon višenedeljnog posta.
Posle perioda posta, pravoslavni vernici širom sveta obeležavaju Uskrs, praznik radosti i pobede života naspram smrti. Tradicionalno, period posta pred Uskrs donosi promene u ishrani, a posebno se ističe izostanak namirnica životinjskog porekla i konzumacija posne hrane.
Međutim, sa završetkom posta, mnogi se okreću običajima koji uključuju bogatu trpezu, ali važno je imati na umu da umerenost ostaje ključna, posebno kada su u pitanju uskršnja jaja.
Nutricionistkinja Marija Sajić za portal Srbija Danas objašnjava da preterana konzumacija jaja može doneti određene zdravstvene izazove.
-Jaja su poznata po visokom sadržaju holesterola, posebno u žumancetu. Prekomeran unos holesterola može povećati rizik od srčanih oboljenja i ateroskleroze - započela je razgovor Marija.
- Jedno jaje vas neće ubiti, ali postoji i bolji način: Konzumiranje belanaca bogatih proteinima, a ostavljanje žumanaca bogatih mastima po strani, omogućiće lakši i postepeniji prelaz na hranu bogatu masnoćama i proteinima - dodala je.
Nutricionisti preporučuju umerenost i raznolikost u ishrani, čak i tokom prazničnih perioda. Umesto preteranog konzumiranja jaja, preporučuje se uključivanje različitih izvora proteina i hranljivih sastojaka u obrok, poput povrća, voća, integralnih žitarica i nemasnih izvora proteina.
Srbija Danas/J.Šipčić