ШОК ЗА ОРГАНИЗАМ
Ускоро се завршава УСКРШЊИ ПОСТ, а нутрициониста УПОЗОРАВА: "Ова храна после поста прави ПАКАО У ЖЕЛУЦУ"
Храна која прави највеће проблеме после поста мора постепено да се уводи. Обавезно проверите које то намирнице праве шок у организму након вишенедељног поста.
После периода поста, православни верници широм света обележавају Ускрс, празник радости и победе живота наспрам смрти. Традиционално, период поста пред Ускрс доноси промене у исхрани, а посебно се истиче изостанак намирница животињског порекла и конзумација посне хране.
Међутим, са завршетком поста, многи се окрећу обичајима који укључују богату трпезу, али важно је имати на уму да умереност остаје кључна, посебно када су у питању ускршња јаја.
Нутриционисткиња Марија Сајић за портал Србија Данас објашњава да претерана конзумација јаја може донети одређене здравствене изазове.
-Јаја су позната по високом садржају холестерола, посебно у жуманцету. Прекомеран унос холестерола може повећати ризик од срчаних обољења и атеросклерозе - започела је разговор Марија.
- Једно јаје вас неће убити, али постоји и бољи начин: Конзумирање беланаца богатих протеинима, а остављање жуманаца богатих мастима по страни, омогућиће лакши и постепенији прелаз на храну богату масноћама и протеинима - додала је.
Нутриционисти препоручују умереност и разноликост у исхрани, чак и током празничних периода. Уместо претераног конзумирања јаја, препоручује се укључивање различитих извора протеина и хранљивих састојака у оброк, попут поврћа, воћа, интегралних житарица и немасних извора протеина.
Србија Данас/Ј.Шипчић