NUTRICIONISTA OTKRIVA: Evo kako da JEDETE, a da se NE UGOJITE, ova pića mogu da naprave VELIKI PROBLEM
Postoje i začini koje treba izbegavati!
Praznici su vreme velikih izazova. Obilje hrane, pića, slatkiša i drugih pikanterija nalazi se na gotovo svakoj trpezi. To su trenuci borbe za sve one koji pokušavaju da održe idealnu telesnu težinu. Nutricionistiknja dijetetičarka Julijana Grujičić otkriva kako da se tokom praznika počastite, a da se ne ugojite.
Trideset puta JAČI OD BELOG LUKA: Biljka koja je prirodni ANTISEPTIK, ELIMINIŠE EŠERIHIJU i kandidu
ALKALNE NAMIRNICE: Hrana koja ČISTI organizam, ŠTITI i JAČA, jedite ovo i NEĆETE ima ti PROBLEM sa KILOGRAMIMA
Praznici su nam na pragu, i sve nas očekuju stolovi prepuni raznih specijaliteta, kojima je teško odoleti.
Praznična hrana najčešće obiluje zasićenim mastima, šećerom, soli, i vrlo je visoke energetske vrednosti, a kada tome dodamo izostanak fizičke aktivnosti i kretanja, povećanje telesne težine na kraju januara je skoro neminovno.
- Svejedno da li ste gost ili domaćin, napravite plan na početku proslave u čemu želite da uživate. Nemojte jesti baš sve što se pred vas stavi na sto, već jedite ona jela koja preferirate, ali i s' njima budite umereni, a prilikom serviranja koristite manje tanjire. Ukoliko ste sladokusac i želite da pojedete kolač ili tortu, onda preskočite predjelo, pojedite glavno jelo i na kraju se zasladite svojom omiljenom poslasticom. Ako ste pak ljubitelj sireva, pršute i sitnih zakuski, na kraju proslave izbegnite slatkiš - kaže Julijana.
Takođe, nutricionistkinja savetuje da Novu godinu dočekamo bez salata na bazi majoneza, pavlake, kačkavalja:
- U predjelima neka dominiraju sveže salate u kojima je prisutno povrće i niskomasna proteinska namirnica poput mesa ili ribe, a redukujte kalorične dresinge. I pokušajte da ovu Novu godinu dočekate bez salata na bazi majoneza, pavlake, kačkavalja. Za glavna jela koristite adekvatnu termičku obradu, kuvanje, grilovanje ili pečenje na pek papiru. Neka uz glavno jelo bude prisutna i salata na bazi povrća koja će doprineti unosu vitamina i minerala, ali će istovremeno biti i izvor vlakana što produžava sitost nakon konzumiranja obroka. Sa mesa i ribe obavezno skinite kožicu - kaže stručnjakinja.
A što se tiče alkohola, unos bi trebalo ograničiti na dva piće dnevno:
- Veliku količinu praznih kalorija donose nam alkoholna, gazirana i energetska pića. Preporuka je da unos alkohola ograničite na 2 pića tokom dana, ali ukoliko smatrate da će veća količina alkohola doprineti boljem druženju i zadovoljstvu, onda dodatno obratite pažnju na namirnice koje ćete jesti tokom proslave - objašnjava.