НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА: Ево како да ЈЕДЕТЕ, а да се НЕ УГОЈИТЕ, ова пића могу да направе ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ
Постоје и зачини које треба избегавати!
Празници су време великих изазова. Обиље хране, пића, слаткиша и других пикантерија налази се на готово свакој трпези. То су тренуци борбе за све оне који покушавају да одрже идеалну телесну тежину. Нутриционистикња дијететичарка Јулијана Грујичић открива како да се током празника почастите, а да се не угојите.
Тридесет пута ЈАЧИ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Биљка која је природни АНТИСЕПТИК, ЕЛИМИНИШЕ ЕШЕРИХИЈУ и кандиду
АЛКАЛНЕ НАМИРНИЦЕ: Храна која ЧИСТИ организам, ШТИТИ и ЈАЧА, једите ово и НЕЋЕТЕ има ти ПРОБЛЕМ са КИЛОГРАМИМА
Празници су нам на прагу, и све нас очекују столови препуни разних специјалитета, којима је тешко одолети.
Празнична храна најчешће обилује засићеним мастима, шећером, соли, и врло је високе енергетске вредности, а када томе додамо изостанак физичке активности и кретања, повећање телесне тежине на крају јануара је скоро неминовно.
- Свеједно да ли сте гост или домаћин, направите план на почетку прославе у чему желите да уживате. Немојте јести баш све што се пред вас стави на сто, већ једите она јела која преферирате, али и с' њима будите умерени, а приликом сервирања користите мање тањире. Уколико сте сладокусац и желите да поједете колач или торту, онда прескочите предјело, поједите главно јело и на крају се засладите својом омиљеном посластицом. Ако сте пак љубитељ сирева, пршуте и ситних закуски, на крају прославе избегните слаткиш - каже Јулијана.
Такође, нутриционисткиња саветује да Нову годину дочекамо без салата на бази мајонеза, павлаке, качкаваља:
- У предјелима нека доминирају свеже салате у којима је присутно поврће и нискомасна протеинска намирница попут меса или рибе, а редукујте калоричне дресинге. И покушајте да ову Нову годину дочекате без салата на бази мајонеза, павлаке, качкаваља. За главна јела користите адекватну термичку обраду, кување, гриловање или печење на пек папиру. Нека уз главно јело буде присутна и салата на бази поврћа која ће допринети уносу витамина и минерала, али ће истовремено бити и извор влакана што продужава ситост након конзумирања оброка. Са меса и рибе обавезно скините кожицу - каже стручњакиња.
А што се тиче алкохола, унос би требало ограничити на два пиће дневно:
- Велику количину празних калорија доносе нам алкохолна, газирана и енергетска пића. Препорука је да унос алкохола ограничите на 2 пића током дана, али уколико сматрате да ће већа количина алкохола допринети бољем дружењу и задовољству, онда додатно обратите пажњу на намирнице које ћете јести током прославе - објашњава.