IDE ODLIČNO UZ PEČENJE! Samo JEDNA KAŠIČICA ovog SOSA, čisti krvne sudove, jača srce i imunitet
Odličan je za asmatičare i u isto vreme jača pluća.
Sezona je slava i sigurno ćete jesti praseće pečenje. Šta pored kupusa još može biti adekvatna salata uz ovakvo bogato i kalorično jelo. Ukoliko nemate običaj bilo bi dobro da uz pečenje jedete ren. Ne samo da je ukus daleko bolji, jer se sos od rena savršeno slaže uz ovo meso, već je i zdravo jer je samo jedna kašičica, mele za srce i krvne sudove.
Sveže izrendan koren ren može se služiti i uz svinjsko pečenje, dimljenu ribu, salate i šuku.
Kao melem se obično uzima kuvan u belom vinu ili vodi, kao sok ili čaj. Ipak, sa njim ne bi trebalo preterivati jer može da izazove dijareju i povraćanje.
Ren je izuzetno bogat vitaminom C (više od 100 miligrama u 100 grama svežeg korena), a tu su i glukoza, kalijum, i ulja koja mu daju ljutinu.
Ren se preporučuje za čišćenje krvi i peska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, gihta, sekreta iz disajnih puteva i kijavice.
Nikad UKUSNIJI recept za KROMPIR - Predlog iz bakine kuhinje objedinjuje SAVRŠENU mešavinu ZAČINA (VIDEO)
Začin za KOJI svi ODLIČNO znamo - stavlja se u SUPU, ima dobar uticaj na IMUNITET, a može se kuvati i ČAJ od njega
Protiv upale sinusa
Na zagrejanu ringlu se stavi šerpa sa narendanim renom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, sagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje do desetak minuta. Najbolje je da se to uradi pred spavanje.
Kod oboljenja srca i krvnih sudova
Drvenom kašikom izmešati pet supenih kašika rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Uzimati po kašičicu tri puta dnevno, sat pre jela, tokom dva meseca. Mešavinu čuvati poklopljenu na hladnom mestu.
Za jačanje pluća
Deset grama narendanog rena preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procediti i piti mlako. Dnevna doza je 2-3 manje šolje.
Kaša protiv astme
4 supene kašike rendanog rena pomešati sa šoljom jabukovog sirćeta i kuvati na tihoj vatri. Kada se ren razmekša procediti i dobijenoj količini dodati istu količinu meda.
Proceđenu tečnost još malo kuvati (na laganoj vatri) sa medom, dok se masa ne zgusne.
Pomešati kuvani deo i ren i ostaviti da se ohladi. Držati zatvreno u frižideru, uzimati ujutru i uveče po jednu kašiku.
Lekovita tinktura
Veoma korisna u lečenju gnojnih rana, bolova i otoka. Koren se izrenda, pomeša sa alkoholom i ostavi na tamnom mestu da stoji dve nedelje. Dobijeni ekstrat se stavlja na bolna mesta.