ИДЕ ОДЛИЧНО УЗ ПЕЧЕЊЕ! Само ЈЕДНА КАШИЧИЦА овог СОСА, чисти крвне судове, јача срце и имунитет
Одличан је за асматичаре и у исто време јача плућа.
Сезона је слава и сигурно ћете јести прасеће печење. Шта поред купуса још може бити адекватна салата уз овакво богато и калорично јело. Уколико немате обичај било би добро да уз печење једете рен. Не само да је укус далеко бољи, јер се сос од рена савршено слаже уз ово месо, већ је и здраво јер је само једна кашичица, меле за срце и крвне судове.
Свеже изрендан корен рен може се служити и уз свињско печење, димљену рибу, салате и шуку.
Као мелем се обично узима куван у белом вину или води, као сок или чај. Ипак, са њим не би требало претеривати јер може да изазове дијареју и повраћање.
Рен је изузетно богат витамином Ц (више од 100 милиграма у 100 грама свежег корена), а ту су и глукоза, калијум, и уља која му дају љутину.
Рен се препоручује за чишћење крви и песка из бубрега, за знојење и избацивање мокраће. У народу се користи као лек против болести плућа, реуме, гихта, секрета из дисајних путева и кијавице.
Никад УКУСНИЈИ рецепт за КРОМПИР - Предлог из бакине кухиње обједињује САВРШЕНУ мешавину ЗАЧИНА (ВИДЕО)
Зачин за КОЈИ сви ОДЛИЧНО знамо - ставља се у СУПУ, има добар утицај на ИМУНИТЕТ, а може се кувати и ЧАЈ од њега
Против упале синуса
На загрејану ринглу се стави шерпа са наренданим реном и мало воде. Кад почне да испарава, шерпу склоните са шпорета, сагните се над њу, главу покријте пешкиром и удишите испарење до десетак минута. Најбоље је да се то уради пред спавање.
Код обољења срца и крвних судова
Дрвеном кашиком измешати пет супених кашика рена, сок од три лимуна и две чаше меда. Узимати по кашичицу три пута дневно, сат пре јела, током два месеца. Мешавину чувати поклопљену на хладном месту.
За јачање плућа
Десет грама наренданог рена прелити са два децилитра кључале воде и оставити поклопљено неколико минута. Процедити и пити млако. Дневна доза је 2-3 мање шоље.
Каша против астме
4 супене кашике ренданог рена помешати са шољом јабуковог сирћета и кувати на тихој ватри. Када се рен размекша процедити и добијеној количини додати исту количину меда.
Процеђену течност још мало кувати (на лаганој ватри) са медом, док се маса не згусне.
Помешати кувани део и рен и оставити да се охлади. Држати затврено у фрижидеру, узимати ујутру и увече по једну кашику.
Лековита тинктура
Веома корисна у лечењу гнојних рана, болова и отока. Корен се изренда, помеша са алкохолом и остави на тамном месту да стоји две недеље. Добијени екстрат се ставља на болна места.