Isprobajte indijsku medicinu: Ovaj lek čisti krv i jetru (RECEPT)
Pravi detoks.
Gorak ghee - nežan prolećni detoks za krv i jetru
Gorak ukus poboljšava sve druge ukuse, snaži probavnu vatru (agni) i podstiče zdrav protok žuči.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/323642/profimedia-0347318070.jpg?itok=PAdrkMDW)
KOPRIVA POMAŽE DA LAKŠE SMRŠAŠ: Ljuta biljka prži masne naslage, a evo kako je treba koristiti
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/06/10/profimedia-0152256114.jpg?itok=R30IEcBi)
OVO VOĆE SMO SVI JELI KAO MALI, A NIKO NE ZNA KAKO SE ZOVE: Jača bubrege, čisti jetru, a neki tvrde da pomaže i kod kancera
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/05/11/voda.jpg?itok=E-esjBM_)
OVO SIGURNO NISTE ZNALI: U ovim situacijama NIKAKO ne bi trebalo da PIJETE vodu
Gorak ukus nalazimo u svim gorkim namirnicama poput lisnatog zelenog povrća, korena maslačka, kurkume i cikorije, aloe vere, crne čokolade, raznih začina poput šafrana i kumina, lekovitog bilja te kod većine biljnih čajeva.
Zbog svoje hladne i suve prirode, gorak ukus ima snažan detoksikacijski efekat na telo.
Gorak ghee, poznat kao "tikta ghrita", tradicionalna je ajurvedska formula koja se koristi već hiljadama godina.
- osnažuje i leči jetru;
- lekovito deluje na gušteraču i slezenu;
- pročišćava krv, plazmu, masno, nervno i reproduktivno tkivo;
- smiruje razna upalna stanja poput reumatoidnog artritisa;
- eliminiše nakupljene toksične materije (naročito u jetri i krvi);
- ublažava prekomernu temperaturu;
- uravnotežuje hormone i šećer u krvi;
- poboljšava zdravlje kože i prolepšava ten;
- smiruje upalne procese kože - akne, ekceme, psorijazu, osip, opekotine.
Gorak ghee možemo pripremiti koristeći bilje našeg podneblja. Savršeno vreme za korištenje ovog recepta je pred kraj zime i početkom proleća. Ako sami radite svoj ghee, pripremite ga dan ranije
Možete koristiti razno gorko i začinsko bilje poput trave ive, žalfije, vreska, pelina, komorača, aloe vere, zelenog čaja, korena čička, rosopasa itd.
- 1 i 1/2 šolje gheeja
- 1 kašika korena cikorije
- 1 kašika neem praha (opcionalno)
- 2 kaše sikavice
- 2 kašike kurkume u prahu
- 1 kašika korena maslačka
- 1/2 kašičica kumina u prahu
- 2 zrna crnog bibera
Upotrebite lonac sa dvostrukim dnom i koristite najslabiju temperaturu kako bi ghee zadržao toplinu, a da ne provre ili zagori.
1. Izmešajte sve suve sastojke u posudi.
2.Ghee izlijte u posudu sa dvostrukim dnom pa ga lagano zagrejte dok se ne otopi.
3. Dodajte sve sastojke i kuvajte na niskoj temperaturi 3-4 minute, povremeno mešajući. Ghee ne sme zavreti!
4. Ostavite lonac nepoklopljen pa nastavite sve lagano kuvati na niskoj temperaturi još 20 minuta.
5. Pazite celo vrijeme da je temperatura vrlo niska jer ghee ne sme zavreti. Lagana toplina je ključna da bi biljke i začini ispustili svoja lekovita svojstva.
6. Nakon 20 minuta, sklonite lonac sa vatre i ostavite je pola sata sa strane da se ohladi.
7. Procedite biljni ghee kroz sitno cedilo ili gazu, u staklenu posudu.
Vaš domaći, sveže začinjeni ghee je spreman za upotrebu!
Neotvoreni ghee možete čuvati do 6 meseci u frižideru. Čim ga otvorite, najbolje ga je potrošiti u roku od mesec dana.
Ujutru ne popijte 1-2 kašike otopljenog gheeja, kura bi trebala trajati najmanje 3-5 dana. Nakon uzimanja gorkog gheeja nemojte ništa jesti sledećih 30 minuta.
Šesti dan kure obavezno pročistite creva (klizmom ili ricinusovim uljem) kako biste izbacili toksine. Tokom kure čišćenja jedite laganu hranu poput povrtnih supa, pirinča ili sočiva i kuvanim povrćem.
Svako jutro na prazan želudac uzmite po 1 kašiku gorkog gheeja pomešanog i otopljenog u pola šolje tople vode. Pričekajte pola sata pre nego što uzmete obrok.
Kod raznih hroničnih poremećaja i neravnoteže uzimajte gorak ghee 2 puta dnevno. U slučaju ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, obavezno se posavetujte sa lekarom.
Nakon dve nedelje korišćenja, pauzirajte nedelju dana pa ponovite postupak. S obzirom na to da ghee duboko prodire u tkiva i izvlači toksine, obratite posebnu pažnju na čišćenje creva.
Ljudi s vata poremećajem i trudnice i dojilje trebaju izbegavati upotrebu gorkog gheeja. Ne preporučuje se deci mlađoj od 13 godina.
Konzumirajte gorak ghee umereno. Pretjerana upotreba gorkog ukusa može izazvati mučninu, slabost, vrtoglavicu, preteranu hladnoću, slabost bubrege i pluća i oštećenje tkiva.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/03/27/corona11.jpg?itok=TdbyHamX)
KINESKI NAUČNICI OTKRILI: OVAKO se najviše ŠIRI KORONA, a NISU kašalj, kijanje ni zaražene površine!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/06/04/adel-tekst-naslovna.jpg?itok=It-nGb-U)
TRI TRIKA POMOĆU KOJIH JE ADEL SMRŠALA: Skinula je 50 KILA, a OVO je bilo KLJUČNO!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/10/14/profimedia-0069961253.jpg?itok=6FJhAv0X)
PROVERENO DELUJE! Rešite se PREJEDANJA uz ovaj jednostavan TRIK!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/379884/profimedia-0125041399.jpg?itok=0cNeSvp_)
BEZ PANIKE! Prepoznajte na vreme: Ovih 7 simptoma upozoravaju na PREDIJABETES!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/06/03/nada_blam.jpg?itok=1de1nZxF)
SAVET DOKTORA JE SVE PROMENIO! Naša čuvena Nada je prve simptome primetila 2017. godine, ako vam se desi isto - NE ČEKAJTE