"Može biti izuzetno ŠTETNA!" - Upozorenje nutricioniste! Ovaj KEKS jedete svakodnevno, sadrži jednu veoma opasnu materiju
Jedan sastojak sa liste je diskutabilan!
Nutricionista Aleksandra Lišanin kreirala je funkcionalnu ishranu koja je u funkciji lečenja hroničnih bolesti. Ona je za portal Srbija Danas analizirala deklaraciju keksa koji je najprodavaniji na našem tržištu.
Sastojci koje sadrži, mnogima su pozanti i zdravi, ali se lista sastojaka ne završava na njima. Postoji i nekoliko problematičnih sastojaka, na koje pojedinačno, treba obratiti pažnju.
Sastojci u 100 grama keksa:
Pšenično brašno
Pšenično brašno je klasično belo brašno koje se dobija specijalnom obradom pšeničnog zrna kada se koriste samo delovi iz sredine zrna (endosperm), a odstranjuje se omotač i klica. Ova brašna su bogata skrobom i proteinima, ali sadrže male količine vitamina, minerala i dijetalnih vlakana koje se u većim količinama nalaze u omotaču zrna pšenice.
SAVETI ZA BEZBRIŽNO PUTOVANJE: Ovo uvek morate da imate u koferu!
NUTRICIONISTA OTKRIVA: Vegeta je puna SOLI, a poseban OPREZ sa ovom OZNAKOM na DEKLARACIJI
Šećer
Ovaj proizvod sadrži veliku količinu šećera (21g, odprilike jedna i po supena kašika). Generalna preporuka je "što manje dodatog šećera".
Maslac
Maslac je izuzetno kvalitetan i veoma skup mlečni proizvod sačinjen od masti i proteinskih komponenata iz mućene pavlake. Ne znamo u kojoj količini se nalazi u keksu jer su masnoće izražene u ukupnoj vrednosti. Sojino brašno sadrži veliki procenat proteina, i kalcijuma. Meša se sa pšeničnim brašnom radi bolje teksture i ukusa testa.
Palmina mast
Palmina mast spada u hidrogenizovane biljne masti. Takve masti ne postoje u prirodi, dobijene su industrijskim procesom hidrogenizacije koji ima za cilj duži rok trajanja masti i nužu cenu. Izuzetno su štetne po zdravlje. Ne znamo u kojoj količini se nalazi u keksu jer su masnoće izražene u ukupnoj vrednosti.
Med
Med je visokoenergetska i veoma skupa namirnica koja sadrži oko 80% prostih šećera, vitamine B grupe, vitamin E, organske kiseline. Smatra se lekovitim i koristi se u narodnoj medicini. Ipak, ne treba zaboraviti da je med, u najvećoj meri zapravo šećer. Ne znamo u kojoj količini se nalazi u keksu jer su šećeri izraženi u ukupnoj vrednosti.
Dekstroza
Dekstroza je prost šećer koji se izuzetno brzo apsorbuje. Dobija se iz kukuruznog skroba najčešće. Ovaj šećer se često koristi u prehrambenoj industriji kao zamena za drugi šećer, pre svega zbog niske cene. Izaziva nagli skok šećera i insulina i zbog toga je treba konzumirati u što manjim količinama. Ne znamo u kojoj količini se nalazi u keksu jer su šećeri izraženi u ukupnoj vrednosti.
Surutka u prahu
Surutka u prahu je visokovredna namirnica koja nastaje kao nusproizvod u proizvodnji sira. Sadrži puno minerala (natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, kobalt, bakar, molibden) i proteina. Služi za obogaćivanje proizvoda. Obrano mleko u prahu je dehidrirano i obezmašćeno mleko. Amonijum-hidrogenkarbonat aditiv, ima oznaku E503, zakonom je dozvoljen u određenoj količini. Koristi se kao regulator kiselosti i sredstvo za dizanje testa. To je složena so koja se razlaže na vodu, ugljen-dioksid i amonijak. Podeljena su mišljenja u pogledu štetnosti, naročito u dečijoj ishrani.
Natrijum-hidrogenkarbonat
Natrijum-hidrogenkarbonat (soda bikarbona) koristi se pri pečenju kao sredstvo za narastanje peciva. Smatra se potpuno bezbednim za zdravlje. Sojin lecitin je prirodni emulgator koji se dobija iz zrna soje. Služi za povezivanje vode i masti u proizvodu.
Kalijum-METABISULFIT
Kalijum-METABISULFIT (E224), odnosno vinobran, jedan je od najstarijih konzervanasa. Zakonom je dozvoljen u određenoj količini, ali česta upotreba nije preporučljiva, posebno za osetljive osobe i osobe koje boluju od kožnih alergija i astme.
Napomena: većina sastojaka prisutna je u sastavu mnogih industrijskih proizvoda.