"Може бити изузетно ШТЕТНА!" - Упозорење нутриционисте! Овај КЕКС једете свакодневно, садржи једну веома опасну материју
Један састојак са листе је дискутабилан!
Нутрициониста Александра Лишанин креирала је функционалну исхрану која је у функцији лечења хроничних болести. Она је за портал Србија Данас анализирала декларацију кекса који је најпродаванији на нашем тржишту.
Састојци које садржи, многима су позанти и здрави, али се листа састојака не завршава на њима. Постоји и неколико проблематичних састојака, на које појединачно, треба обратити пажњу.
Састојци у 100 грама кекса:
Пшенично брашно
Пшенично брашно је класично бело брашно које се добија специјалном обрадом пшеничног зрна када се користе само делови из средине зрна (ендосперм), а одстрањује се омотач и клица. Ова брашна су богата скробом и протеинима, али садрже мале количине витамина, минерала и дијеталних влакана које се у већим количинама налазе у омотачу зрна пшенице.
САВЕТИ ЗА БЕЗБРИЖНО ПУТОВАЊЕ: Ово увек морате да имате у коферу!
НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА: Вегета је пуна СОЛИ, а посебан ОПРЕЗ са овом ОЗНАКОМ на ДЕКЛАРАЦИЈИ
Шећер
Овај производ садржи велику количину шећера (21г, одприлике једна и по супена кашика). Генерална препорука је "што мање додатог шећера".
Маслац
Маслац је изузетно квалитетан и веома скуп млечни производ сачињен од масти и протеинских компонената из мућене павлаке. Не знамо у којој количини се налази у кексу јер су масноће изражене у укупној вредности. Сојино брашно садржи велики проценат протеина, и калцијума. Меша се са пшеничним брашном ради боље текстуре и укуса теста.
Палмина маст
Палмина маст спада у хидрогенизоване биљне масти. Такве масти не постоје у природи, добијене су индустријским процесом хидрогенизације који има за циљ дужи рок трајања масти и нужу цену. Изузетно су штетне по здравље. Не знамо у којој количини се налази у кексу јер су масноће изражене у укупној вредности.
Мед
Мед је високоенергетска и веома скупа намирница која садржи око 80% простих шећера, витамине Б групе, витамин Е, органске киселине. Сматра се лековитим и користи се у народној медицини. Ипак, не треба заборавити да је мед, у највећој мери заправо шећер. Не знамо у којој количини се налази у кексу јер су шећери изражени у укупној вредности.
Декстроза
Декстроза је прост шећер који се изузетно брзо апсорбује. Добија се из кукурузног скроба најчешће. Овај шећер се често користи у прехрамбеној индустрији као замена за други шећер, пре свега због ниске цене. Изазива нагли скок шећера и инсулина и због тога је треба конзумирати у што мањим количинама. Не знамо у којој количини се налази у кексу јер су шећери изражени у укупној вредности.
Сурутка у праху
Сурутка у праху је високовредна намирница која настаје као нуспроизвод у производњи сира. Садржи пуно минерала (натријум, калијум, фосфор, магнезијум, калцијум, кобалт, бакар, молибден) и протеина. Служи за обогаћивање производа. Обрано млеко у праху је дехидрирано и обезмашћено млеко. Амонијум-хидрогенкарбонат адитив, има ознаку Е503, законом је дозвољен у одређеној количини. Користи се као регулатор киселости и средство за дизање теста. То је сложена со која се разлаже на воду, угљен-диоксид и амонијак. Подељена су мишљења у погледу штетности, нарочито у дечијој исхрани.
Натријум-хидрогенкарбонат
Натријум-хидрогенкарбонат (сода бикарбона) користи се при печењу као средство за нарастање пецива. Сматра се потпуно безбедним за здравље. Сојин лецитин је природни емулгатор који се добија из зрна соје. Служи за повезивање воде и масти у производу.
Калијум-МЕТАБИСУЛФИТ
Калијум-МЕТАБИСУЛФИТ (Е224), односно винобран, један је од најстаријих конзерванаса. Законом је дозвољен у одређеној количини, али честа употреба није препоручљива, посебно за осетљиве особе и особе које болују од кожних алергија и астме.
Напомена: већина састојака присутна је у саставу многих индустријских производа.