JUGOSLAVIJA kolač: Nostalgija u zalogaju, recept koji će vam sa sigurnošću probuditi sećanja na neka prošla vremena
Iako je popularnost ovog kolača opala, njegova jednostavna priprema, bogat ukus i struktura se ne zaboravlja.
Jugoslavija kolač je pravi nostalgijski dragulj koji mnogima budi sećanja na prošla vremena.
Sastojci
- 200 g šećera
- 120 ml ulja
- 4 jaja
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 135 ml vode
Fil
- 1 l vode
- 200 g šećera
- 1 kg jabuka
- 2 pudinga od vanile
Odvojite žumanca od belanca. Umutite belanca i dodajte malo soli.
Umutite žumanca i šećer, a potom dodajte ulje i vodu i nastavite sa mućenjem. Dodajte brašno i prašak za pecivo i nastavite sa mućenjem. Sjedinite smese žumanca sa filom i ručno promešajte, da se sve lepo sjedini.
Na obloženi pleh sa papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite na 180 C.
Jabuke oljuštite i isecite ih na kriške. U provrelu vodu dodajte šećer i dodajte jabuke.
Pomešajte dva pudinga od vanile sa 100 ml vode, dobro promešajte i dodajte u smesu sa jabukama. Promešajte da se sve lepo sjedini.
Dok je preliv još uvek vruć, prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Dok se kolač hladi, spremite šlag i premažite kolač istim.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Deda Miletova Kuhinja.