ЈУГОСЛАВИЈА колач: Носталгија у залогају, рецепт који ће вам са сигурношћу пробудити сећања на нека прошла времена
Иако је популарност овог колача опала, његова једноставна припрема, богат укус и структура се не заборавља.
Југославија колач је прави носталгијски драгуљ који многима буди сећања на прошла времена.
Састојци
- 200 г шећера
- 120 мл уља
- 4 јаја
- 200 г брашна
- 1 прашак за пециво
- 135 мл воде
Фил
- 1 л воде
- 200 г шећера
- 1 кг јабука
- 2 пудинга од ваниле
Одвојите жуманца од беланца. Умутите беланца и додајте мало соли.
Умутите жуманца и шећер, а потом додајте уље и воду и наставите са мућењем. Додајте брашно и прашак за пециво и наставите са мућењем. Сједините смесе жуманца са филом и ручно промешајте, да се све лепо сједини.
На обложени плех са папиром за печење, сипајте смесу и пеците на 180 Ц.
Јабуке ољуштите и исеците их на кришке. У проврелу воду додајте шећер и додајте јабуке.
Помешајте два пудинга од ваниле са 100 мл воде, добро промешајте и додајте у смесу са јабукама. Промешајте да се све лепо сједини.
Док је прелив још увек врућ, прелијте преко колача и оставите да се охлади на собној температури.
Док се колач хлади, спремите шлаг и премажите колач истим.
Детаљније о начину припреме на видеу Деда Милетова Кухиња.