Evo šta UNOSITE u organizam kada JEDETE JAGODE - Poboljšava probavu, a evo kako precizno utiče na zdravlje organizma
Sezona je ovog voća i sigurno ga često kupujete. Dobro je i da znate koje vitamine ovako unosite i na koji način utiče na telo.
Ispostavilo se da sa svojim visokim sadržajem hranjivih supstanci i antioksidansa, jagode nude više od divnog ukusa.
Zdravstvene prednosti jagoda
Mogu ublažiti upalu
Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, prirodnim protuupalnim supstancama koje pomažu da se smanji hronična upala i s njom povezane zdravstvene probleme. Prema studiji iz 2021. antioksidansi pronađeni u jagodama mogu pomoći u prevenciji i upravljanju stanjima povezanim s upalom, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.
Jagode su posebno bogate antioksidansima, poput vitamina C, flavonoida i fenolnih kiselina. Antioksidansi koji se nalaze u jagodama povezani su s poboljšanjem upale. Istraživanja pokazuju da konzumacija jagoda takođe može povećati naš ukupni antioksidativni status, kaže Britani Lubek, dijatetičarka i pisac mnogih knjiga iz oblasti nutricionizma.
Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti
Zahvaljujući visokim nivoima spojeva koji vole srce poput antocijana, istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u zaštiti kardiovaskularnog sastava podržavajući zdrav krvni pritisak i nivoe holesterola. Ove dobrobiti za zdravlje srca smanjuju kardiometaboličke čimbenike rizika koji dovode do hroničnih stanja poput bolesti srca.
Mogu poboljšati zdravlje mozga
Polifenoli u jagodama — koji deluju kao antioksidansi — mogu pomoći u održavanju kognitivnih funkcija tokom starenja, poboljšati zdravlje mozga i podržati mentalnu oštrinu.
Smatra se da jagode imaju neuroprotektivne učinke. Dugotrajna konzumacija jagoda povezana je sa sporijim stopama kognitivnog pada s godinama, kaže Lubek.
Mogu poboljšati probavu
Sa svojim visokim sadržajem vlakana, jagode mogu pomoći u održavanju zdrave probave, sprečiti zatvor i hraniti korisne bakterije u crevima.
Vlakna su neophodan deo zdravlja probavnog sastava, celokupnog metaboličkog zdravlja, zdravlja srca i više.
Mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi
Studije pokazuju da jagode mogu pomoći u smanjenju insulinske reakcije i poboljšati insulinsku rezistenciju. Njihov visok sadržaj vlakana takođe pomaže u usporavanju apsorpcije šećera, što ih čini fantastičnim izborom za regulaciju nivoa šećera u krvi.
Jagode imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju brze skokove nivoa šećera u krvi, kaže Lubek.
Nutritivna vrednost jagoda
Jedna šoljica celih jagoda (otprilike 144 grama) sadrži sledeće:
Kalorije: 196
Ukupni ugljeni hidrati: 11 g
Dijetalna vlakna: 3 g
Ukupni šećeri: 7 g
Belančevine: 1 g
Ukupna mast: 0 g
Zasićene masti: 0 g
Natrijum: 1 mg
Kalijum: 220 mg
Magnezijum: 19 mg
Vitamin A: 17 IU
Folat: 35 µg
Vitamin C: 85 mg
Srbija Danas/EatingWell/ prenela: D.M