Ево шта УНОСИТЕ у организам када ЈЕДЕТЕ ЈАГОДЕ - Побољшава пробаву, а ево како прецизно утиче на здравље организма
Сезона је овог воћа и сигурно га често купујете. Добро је и да знате које витамине овако уносите и на који начин утиче на тело.
Испоставило се да са својим високим садржајем храњивих супстанци и антиоксиданса, јагоде нуде више од дивног укуса.
Здравствене предности јагода
Могу ублажити упалу
Јагоде су богате антиоксидансима и витамином Ц, природним протуупалним супстанцама које помажу да се смањи хронична упала и с њом повезане здравствене проблеме. Према студији из 2021. антиоксиданси пронађени у јагодама могу помоћи у превенцији и управљању стањима повезаним с упалом, као што су кардиоваскуларне болести и дијабетес.
Јагоде су посебно богате антиоксидансима, попут витамина Ц, флавоноида и фенолних киселина. Антиоксиданси који се налазе у јагодама повезани су с побољшањем упале. Истраживања показују да конзумација јагода такође може повећати наш укупни антиоксидативни статус, каже Британи Лубек, дијатетичарка и писац многих књига из области нутриционизма.
Могу смањити ризик од срчаних болести
Захваљујући високим нивоима спојева који воле срце попут антоцијана, истраживања показују да јагоде могу помоћи у заштити кардиоваскуларног састава подржавајући здрав крвни притисак и нивое холестерола. Ове добробити за здравље срца смањују кардиометаболичке чимбенике ризика који доводе до хроничних стања попут болести срца.
Могу побољшати здравље мозга
Полифеноли у јагодама — који делују као антиоксиданси — могу помоћи у одржавању когнитивних функција током старења, побољшати здравље мозга и подржати менталну оштрину.
Сматра се да јагоде имају неуропротективне учинке. Дуготрајна конзумација јагода повезана је са споријим стопама когнитивног пада с годинама, каже Лубек.
Могу побољшати пробаву
Са својим високим садржајем влакана, јагоде могу помоћи у одржавању здраве пробаве, спречити затвор и хранити корисне бактерије у цревима.
Влакна су неопходан део здравља пробавног састава, целокупног метаболичког здравља, здравља срца и више.
Могу побољшати контролу шећера у крви
Студије показују да јагоде могу помоћи у смањењу инсулинске реакције и побољшати инсулинску резистенцију. Њихов висок садржај влакана такође помаже у успоравању апсорпције шећера, што их чини фантастичним избором за регулацију нивоа шећера у крви.
Јагоде имају низак гликемијски индекс, што значи да не узрокују брзе скокове нивоа шећера у крви, каже Лубек.
Нутритивна вредност јагода
Једна шољица целих јагода (отприлике 144 грама) садржи следеће:
Калорије: 196
Укупни угљени хидрати: 11 г
Дијетална влакна: 3 г
Укупни шећери: 7 г
Беланчевине: 1 г
Укупна маст: 0 г
Засићене масти: 0 г
Натријум: 1 мг
Калијум: 220 мг
Магнезијум: 19 мг
Витамин А: 17 ИУ
Фолат: 35 µг
Витамин Ц: 85 мг
Србија Данас/EatingWell/ пренела: Д.М