Kombinacija MALINE I ČOKOLADE koja osvaja - Recept za BARON tortu, nema boljeg izbora za slavsku trpezu
Nema šanse da vam se ne svidi.
Predstavljamo vam recept za jednu raskošnu i svečanu tortu. Evo šta je potrebno od recepata i kako se priprema.
Sastojci za 4 kore:
- 12 belanaca
- prstohvat soli x4
- 300 g šećera
- 60 g kakaoa
- 60 g mlevenih oraha
Čokoladni fil:
- 12 žumanaca
- 250 g šećera
- 50 g kakaoa
- 40 g pudinga od čokolade
- 400 ml mleka
- 200 g kvalitetnije čokolade za kuvanje
- 180 g maslaca
Fil od malina:
- 400 g malina
- 110 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera (20 g)
- 40 g pudinga od maline (ili jagode, vanile)
- 5 g želatina
- 3x 100 ml vode
Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 150 ml mlečne slatke pavlake
Rernu uključiti na 200°C. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti pek papirom. Umutiti 3 belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodavati 75 g šećera, umutiti u čvrst sneg. Dodati na kraju 15 g prosejanog kakaoa i 15 g mlevenih oraha, lagano špatulom sjediniti.
Rasporediti smesu u kalup, peći 10 do 15 minuta, zavisi od vaše rerne, treba da porumeni i da se kora odvoji od stranica kalupa. Pečenu koru ostaviti da se ohladi sa sve pek papirom, nipošto ne skidajte odmah pek papir jer je kora lepljiva i tanka pa se može desiti da je upropastite, kao što sam ja prvu. Isto ponoviti sa ostalim korama.
Umutiti 12 žumanaca sa šećerom, dodati 50 g kakaoa, 40 g pudinga u prahu, nasuti 200 ml mleka i sjedniti tako da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri malo odaspite u čokoladnu smesu, sjednite pa sve vratite u provrelo mleko i kuvajte nekoliko minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne. Sve vreme mešajte da ne zagori.
Skinite sa ringle, dodajte 200 g izlomljene čokolade i 180 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačen fil, prekrijte streč folijom, ostavite da se ohladi i stegne,prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru. Na kraju pripremiti fil od malina, treba da bude mlak prilikom filovanja, nikako ne topao ili hladan. 5 g želatina razmutite sa 100 ml vode, ostavite da malo nabubri dok kuvate maline.
U šerpicu ubacite maline, dodajte 100 ml vode, 110 g šećera, 2 vanilin šećera i od trenutka kad počne da vri kuvajte 5 minuta na laganoj temperaturi. Kašiku ovog fila ubacite u smesu sa želatinom, izmešajte pa sve vratite u kuvane maline. Naspite u maline i puding razmućen sa 100 ml vode pa sve zajedno kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi. Mlak fil podelite na 3 dela.
Ohlađen čokoladni fil umutite, treba da dobije na zapremini i da posvetli, odvojte sa strane 150 g fila, ja nisam merila već sam odvojila 5 kašika. Podelite fil na 3 dela. Tortu filujte u kalupu na sledeći način, ja sam koristila i acetatnu foliju jer mi tako torta bude savršeno ravna. Kora (prilikom slaganja skidate pek papir) - čokoladni fil - fil od malina isto ponovite sa ostatkom, treba na kraju da završite sa korom.
Ostavite preko noći u frižideru da se ohladi i stegne. Skinuti foliju / obruč pa premazati odozgo i strane tortu. Odložite opet u frižider da se ohladi pa prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremate tako što zagrejete slatku pavlaku na srednjoj temperaturi , ne sme da provri pa prelijete preko izlomljene čokolade. Sačekate minut pa sve dobro izmešate. Prohladite i prelijete preko torte. Dekorišite po želji.