Sa pravom je zovu kraljica svih torti - njen kremasti fil od čokolade je pravi dragulj slatkog kulinarstva
Reform torta nije samo desert - ona je priča o vremenu, ljubavi prema savršenstvu i tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju. U svakom sloju ove raskošne poslastice krije se tajna njene dugovečnosti: kombinacija jednostavnih sastojaka i pažljivo osmišljenog recepta koji je odoleo zubu vremena.
Postoji nešto gotovo magično u ukusu koji osvoji nepca i prenese ih na mesto gde vreme staje, gde se tradicija susreće sa inovacijom. Reform torta je upravo takva čarolija. Kore od belanaca i oraha, savršeno sjedinjene s bogatim čokoladnim filom kuvanim na pari, čine ovu tortu ne samo slatkišem, već pravim delom umetnosti.
Ova torta, sa svojim karakterističnim filom od jaja bez mleka, predstavlja raritet čak i u najslavnijim svetskim kuhinjama. Njena bogata tekstura, raskošan ukus i neodoljiva aroma zasluženo su joj obezbedili mesto u kulinarskim legendama. Svaki zalogaj donosi harmoniju oraha i čokolade, sklad koji traje već više od jednog veka.
Poreklo ove torte i dalje misterija
Kao kod svih velikih stvari, tako i Reform tortu prati nekoliko legendi o njenom nastanku. Čak i strani sajtovi pišu o ovom neodoljivom slatkišu, pokušavajući da dopru do osnivača recepta. Uprkos brojnim teorijama, tačan trenutak kada je ovaj recept nastao ostaje misterija.
Prema jednoj priči, torta je dobila naziv posle Drugog svetskog rata, u vreme socijalističkih reformi u Jugoslaviji. Tada su mnogi sastojci, poput jaja, postali pristupačniji, što je omogućilo lakše pravljenje ovog slatkiša. Neki veruju da je Reform torta unela revoluciju u svet poslastica svojim jedinstvenim ukusom, dok drugi tvrde da ju je osmislila partizanka u čast reformi koje su promenile društvo nakon rata.
Postoji i teorija da je Reform torta osmišljena u Francuskoj za potrebe kralja Filipa, kome su dosadile standardne poslastice toga vremena. Ipak, ova tvrdnja ostaje samo na nivou spekulacija. Ono što je sigurno jeste da je Reform torta postala simbol tradicije i elegancije na trpezama mnogih porodica.
Sastojci i priprema:
Sastojci za kore:
Belanca: 12
Šećer: 12 kašika
Brašno: 2 kašike
Ulje: 2 kašike
Mleveni orasi: 24 kašike (oko 300 g)
Sastojci za fil:
Žumanca: 12
Jaje: 1
Šećer: 13 kašika
Čokolada za kuvanje: 200 g
Maslac ili margarin: 250 g
Priprema:
- Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodati 1 kašiku brašna, 1 kašiku ulja i 12 kašika mlevenih oraha. Lagano izmešati varjačom.
- Usuti u pleh (35 x 25 cm), podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 °C.
- Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se kore ohlade, iseci ih uzduž da se od svake dobiju po dve, dimenzija 35 x 12,5 cm.
- Za fil, umutiti žumanca i 1 jaje sa šećerom i vanilin šećerom, sipati u šerpu i kuvati na pari oko 15 minuta, uz neprestano mešanje.
- Pred kraj kuvanja, kada varjača počne da ostavlja trag po dnu šerpe, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
- Maslac ili margarin umutiti pa ih izmiksati sa dobro ohlađenim filom.
- Na tacnu staviti koru, premazati četvrtinom fila, zatim dodati sledeću koru i ponavljati postupak dok se ne slože sve 4 kore i 4 sloja fila.
- Zavšiti tortu filom i ukrasiti je po želji.