Комбинација МАЛИНЕ И ЧОКОЛАДЕ која осваја - Рецепт за БАРОН торту, нема бољег избора за славску трпезу
Нема шансе да вам се не свиди.
Представљамо вам рецепт за једну раскошну и свечану торту. Ево шта је потребно од рецепата и како се припрема.
Састојци за 4 коре:
- 12 беланаца
- прстохват соли x4
- 300 г шећера
- 60 г какаоа
- 60 г млевених ораха
Чоколадни фил:
- 12 жуманаца
- 250 г шећера
- 50 г какаоа
- 40 г пудинга од чоколаде
- 400 мл млека
- 200 г квалитетније чоколаде за кување
- 180 г маслаца
Фил од малина:
- 400 г малина
- 110 г шећера
- 2 кесице ванилин шећера (20 г)
- 40 г пудинга од малине (или јагоде, ваниле)
- 5 г желатина
- 3x 100 мл воде
Глазура:
- 150 г чоколаде за кување
- 150 мл млечне слатке павлаке
Рерну укључити на 200°Ц. Округли калуп пречника 24 цм обложити пек папиром. Умутити 3 беланца са прстохватом соли док не постану чврста на додир, постепено додавати 75 г шећера, умутити у чврст снег. Додати на крају 15 г просејаног какаоа и 15 г млевених ораха, лагано шпатулом сјединити.
Распоредити смесу у калуп, пећи 10 до 15 минута, зависи од ваше рерне, треба да порумени и да се кора одвоји од страница калупа. Печену кору оставити да се охлади са све пек папиром, нипошто не скидајте одмах пек папир јер је кора лепљива и танка па се може десити да је упропастите, као што сам ја прву. Исто поновити са осталим корама.
Умутити 12 жуманаца са шећером, додати 50 г какаоа, 40 г пудинга у праху, насути 200 мл млека и сједнити тако да нема грудвица. Остатак млека ставити да проври. Кад проври мало одаспите у чоколадну смесу, сједните па све вратите у проврело млеко и кувајте неколико минута на средњој температури, док се не згусне. Све време мешајте да не загори.
Скините са рингле, додајте 200 г изломљене чоколаде и 180 г маслаца омекшалог на собној температури. Добро измешајте док не добијете уједначен фил, прекријте стреч фолијом, оставите да се охлади и стегне,прво на собној температури па у фрижидеру. На крају припремити фил од малина, треба да буде млак приликом филовања, никако не топао или хладан. 5 г желатина размутите са 100 мл воде, оставите да мало набубри док кувате малине.
У шерпицу убаците малине, додајте 100 мл воде, 110 г шећера, 2 ванилин шећера и од тренутка кад почне да ври кувајте 5 минута на лаганој температури. Кашику овог фила убаците у смесу са желатином, измешајте па све вратите у куване малине. Наспите у малине и пудинг размућен са 100 мл воде па све заједно кувајте неколико минута док се не згусне. Оставите да се прохлади. Млак фил поделите на 3 дела.
Охлађен чоколадни фил умутите, треба да добије на запремини и да посветли, одвојте са стране 150 г фила, ја нисам мерила већ сам одвојила 5 кашика. Поделите фил на 3 дела. Торту филујте у калупу на следећи начин, ја сам користила и ацетатну фолију јер ми тако торта буде савршено равна. Кора (приликом слагања скидате пек папир) - чоколадни фил - фил од малина исто поновите са остатком, треба на крају да завршите са кором.
Оставите преко ноћи у фрижидеру да се охлади и стегне. Скинути фолију / обруч па премазати одозго и стране торту. Одложите опет у фрижидер да се охлади па прелијте чоколадном глазуром. Глазуру припремате тако што загрејете слатку павлаку на средњој температури , не сме да проври па прелијете преко изломљене чоколаде. Сачекате минут па све добро измешате. Прохладите и прелијете преко торте. Декоришите по жељи.