Krajnje je vreme za kišeljenje kupusa - Evo kako da ga pripremite, da bude ukusan i da izaberete dobre glavice
Tajna je u jednostavnosti, samo pratite smernice, a najbolje je da uzmete ovu sortu.
Kiseli kupus je neizostavni deo zimnice gotovo svakog domaćinstva u Srbiji. Tokom zime koristi se za pripremu sarme, podvarka ili se jednostavno nasecka, pospe alevom paprikom i polije uljem za salatu. Kiseli kupus je izuzetno zdrav zbog obilja C vitamina.
Međutim, mnogi imaju problem kako da ukisele kupus na pravi način kako bi glavice ostale čvrste i ukusne sve do proleća.
Suština je da se u bure stavljaju samo najbolje glavice kupusa.
Za kiseli kupus se kupuju najbolje i najkvalitenije glavice. Neki tvrde da je najbolji onaj uzgajan u sopstvenoj bašti, a ukoliko nemate baštu, najbolji je futoški kupus za ovaj postupak. Važno je da su glavice lepo razvijene i čvrste, te da unutar listova nema puževa i drugih otpadaka.
Nakon što očistite spoljašnje listove oštrim nožem, koren zarežite u vidu krsta i izvadite što više možete sredine. U svaku izdubljenu glavicu kupusa sipajte po kašiku soli, a glavice ređajte jednu uz drugu da otvor bude okrenut ka gore.
Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše "labavo" spakovane. Najbolje je da koristite bure za kiseli kupus koje na dnu ima slavinu kako bi se rasol iz njega lakše pretakao.
Kad poređate glavice u bUre stavite plastičnu rešetku preko i sve dobro pritisnite većim kamenom. Ostavite kupus da odstoji preko noći i tada pusti svoje prirodne sokove. Tek sutradan nalijte slanu vodu.