Крајње је време за кишељење купуса - Ево како да га припремите, да буде укусан и да изаберете добре главице
Тајна је у једноставности, само пратите смернице, а најбоље је да узмете ову сорту.
Кисели купус је неизоставни део зимнице готово сваког домаћинства у Србији. Током зиме користи се за припрему сарме, подварка или се једноставно насецка, поспе алевом паприком и полије уљем за салату. Кисели купус је изузетно здрав због обиља Ц витамина.
Међутим, многи имају проблем како да укиселе купус на прави начин како би главице остале чврсте и укусне све до пролећа.
Суштина је да се у буре стављају само најбоље главице купуса.
За кисели купус се купују најбоље и најквалитеније главице. Неки тврде да је најбољи онај узгајан у сопственој башти, а уколико немате башту, најбољи је футошки купус за овај поступак. Важно је да су главице лепо развијене и чврсте, те да унутар листова нема пужева и других отпадака.
Након што очистите спољашње листове оштрим ножем, корен зарежите у виду крста и извадите што више можете средине. У сваку издубљену главицу купуса сипајте по кашику соли, а главице ређајте једну уз другу да отвор буде окренут ка горе.
Главице не смеју да се притискају, али ни да буду сувише "лабаво" спаковане. Најбоље је да користите буре за кисели купус које на дну има славину како би се расол из њега лакше претакао.
Кад поређате главице у бУре ставите пластичну решетку преко и све добро притисните већим каменом. Оставите купус да одстоји преко ноћи и тада пусти своје природне сокове. Тек сутрадан налијте слану воду.