MANASTIRKA je najlepša POSNA torta za MATERICE! Pravi se od najneobičnijih sastojaka, ovako nešto nikad niste probali
Za Materice se spremite onako kako treba, po starinski, ukusno i posno
Ako ste u potrazi za nečim posebnim i drugačijim za ovogodišnji praznik Materice, Manastirka je torta koju morate probati! Ova posna poslastica spaja bogatstvo ukusa i neobične sastojke koji će vas oduševiti i iznenaditi. Manastirka nije samo obična torta – to je pravo malo kulinarsko čudo koje se priprema bez jaja i mleka, a rezultat je izuzetno sočan, ukusan i savršen za sve one koji poste ili žele da uživaju u nečemu zdravijem, ali jednako ukusnom.
Zahvaljujući kombinaciji jedinstvenih sastojaka, ova torta je pravi izbor za sve prilike, a Materice je savršen trenutak da obradujete svoje najbliže nečim što će im dugo ostati u sećanju. Ako želite da vaše slavlje bude potpuno, ne zaboravite da uključite ovaj recept – vaši mališani će biti oduševljeni!
Sastojci:
Prvi fil:
200 g pasulja
5 srednjih jabuka ili dunja
kašika estrakta vanile
šolja i po šećera (ili po ukusu)
3 šolje mlevenih oraha
Drugi fil:
1 veća šolja kuvanog žita
3-4 kašike prah šećera
2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali
Korica:
2,5 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika meda
1,5 šolje šećera
1,5 šolja vode
Za odozgo:
1/2 šolje oraha
Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!
Priprema:
Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte. Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.
Sameljte i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.
Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode. Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite 2 korice na 200 stepeni Celzijusa.
Vrele kore premažite filom od žita. Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja. Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.