МАНАСТИРКА је најлепша ПОСНА торта за МАТЕРИЦЕ! Прави се од најнеобичнијих састојака, овако нешто никад нисте пробали
За Материце се спремите онако како треба, по старински, укусно и посно
Ако сте у потрази за нечим посебним и другачијим за овогодишњи празник Материце, Манастирка је торта коју морате пробати! Ова посна посластица спаја богатство укуса и необичне састојке који ће вас одушевити и изненадити. Манастирка није само обична торта – то је право мало кулинарско чудо које се припрема без јаја и млека, а резултат је изузетно сочан, укусан и савршен за све оне који посте или желе да уживају у нечему здравијем, али једнако укусном.
Захваљујући комбинацији јединствених састојака, ова торта је прави избор за све прилике, а Материце је савршен тренутак да обрадујете своје најближе нечим што ће им дуго остати у сећању. Ако желите да ваше славље буде потпуно, не заборавите да укључите овај рецепт – ваши малишани ће бити одушевљени!
Састојци:
Први фил:
200 г пасуља
5 средњих јабука или дуња
кашика естракта ваниле
шоља и по шећера (или по укусу)
3 шоље млевених ораха
Други фил:
1 већа шоља куваног жита
3-4 кашике прах шећера
2-3 касике сока од компота који сте сачували
Корица:
2,5 шоље брашна
1 кашичица соде бикарбоне
1 кашика меда
1,5 шоље шећера
1,5 шоља воде
За одозго:
1/2 шоље ораха
Пре спремања колача пожељно је припремити пасуљ, жито и дуње. Пасуљ скувати у три воде! Жито такође скувати! И дуње скувати као за компот!
Припрема:
Скуван пасуљ самељите у блендеру. Скувати дуње у води са мало екстракта ваниле. Када се скувају, дуње процедите па их самељите у блендеру. Воду од кувања дуња сачувајте. Измешајте дуње и пасуљ па у шерпи, на рингли мешајте да се смеса добро укува. Затим у ту смесу додајте млевене орахе.
Самељте и кувано жито са шећером, па му додајте мало компота од кувања дуња.
Када сте оба фила направили, сада спремите и корицу од брашна, соде бикарбоне, меда, мало шећера и воде. Све измешајте, поделите на два дела па пеците 2 корице на 200 степени Целзијуса.
Вреле коре премажите филом од жита. Преко прве корице и фила од жита додајте фил од пасуља и дуња, па друга корица на којој је фил од жита додајте још један слој фила од пасуља и дуња. Премажите торту остатком фила и поспите је орасима.