ПРАСЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ ИЗ РЕРНЕ: Буквално САМО УСОЛИТЕ и ставите да се пече, уз овај трик добићете савршено месо
Потребно је само да надгледате процес повремено!
Уколико нисте у могућности да напољу печете прасе за Божић, јер живите у стану, а желите да га зачините по свом укусу и уз то не желите да печете цело јер вам толика количина меса није потребна, дајемо вам рецепт како да припремите прасеће печење у рерни.
Припремите прасеће месо, добро га оперите и осушите. Затим га усолите добро прво са унутрашње стране, а затим и са спољашње. Након тога га зацесите како би врелина продрла испод дебеле свињске коже.
Прасетину стављамо у хладну рерну на 250 степени пет минута, а затим смањујемо на 180 степени и печемо до 3 сата и 30 минута уз доливање воде.
Када запазите да је вода нестала долијте још и повремено преливајте печење са водицом која је испод меса. Након овога месо окрените да се пече са доње стране сат времена, а затим још једно вратите да се кожица зарумени на тихој ватри до сат времена.
Поред овог вам препоручујемо још један рецепт.
Састојци:
3,5 кг прасетине
5 кашичице соли
3 кашике сирћета
6 кашика уља
2 кашичице алеве паприке
Припрема:
Прасеће месо бирајте према томе шта волите, да ли је ваш избор бут, плећка или ребра - узмите шта год волите. Оперите месо и осушите га папирним убрусом, а затим засеците кожу у два смера да добијете шару, ромб који ће олакшати печење, а кожа ће бити хрскава.
Прасетину коју сте припремили према упутству посолите, утрљајте у месо са свих страна, да лепо упије и ставите у плех/тепсију коју сте претходно науљили. Препоручује се да се кожица окрене ка хоре како би била хрскава. Премажите кожицу сирћетом, киселина из сирћета ће допринети да се масноћа истопи, нећете ни осетити његов укус (сирћета).
На дно тепсије сипајте воде, толико да оно буде покривено. Припремљено масо убаците у загрејану пећницу и пеците на 250 степени првих 20 минута, а затим смањите на 160 и пеците 4,5 сати.
Повремено проверавајте печење, припазите да не загори и доливајте мало воде по потреби. Пред крај појачајте мало темпратуру како би кожа била хрскавија. Када се печење испекло, неких 30-40 минута оставите да се лепо охлади, а затим га исеците и послужите са прилозима.