Италијани се у ово куну као СРБИ у ВЕГЕТУ - Ево како да направите зачин који свако јело чини још укуснијим
Додатак јелима који ће вас одушевити.
За фину гремолату, додатак јелима који италијани обожавају, довољна су само три састојка која ће нагласити укусе меса, али и рибе или поврћа…
Гремолата је италијански класик који се прави од само неколико састојака и додаје бројним јелима како би истакао медитеранске укусе и ароме.
Основни рецепт укључује ситно исецкани бели лук и першун као и нарендану лимунову корицу, а кувари потом додају и остале састојке према инспирацији.
Једно од типичних јела у којима можете пронаћи гремолату је ossobucco alla миланесе – у буквалном преводу „кост с рупом“, која се послужује уз милански рижото.
Ради се о телећој коленици. Гремолата се додаје као завршни додатак како би се добила освежавајућа, али и ароматична нота јер након дуге термичке обраде ossobucco нема свежих зачинских мириса.
Гремолата је зато идеалан зачин за јела која се дуго кувају или пеку, попут гулаша, сосова и супа– али и печеној риби или месу. Одлична је у комбинацији с печеним јајима или прженим поврћем, као и додатак тосту с авокадом.
Италијани је додају и у салате, тестенине или кромпира – а пружа и сјајан укус прилозима као што су палента, пиринач или тестенина.
Гремолату можете припремити и помешати с маслиновим уљем како бисте је лакше додали јелима, а одложите ли је у стаклену теглу и издржаће око недељу дана.
Куварица Најџела Лосон у гремолату воли да дода црне или зелене исецкане маслине, као и љуту папричицу. Затим додаје и маслиново уље па је послужује уз моцарелу и тост.
Састојци за гремолату:
- 1 свежањ першуна
- 2 чешња белог лука
- 1 лимун
- со, бибер
Припрема:
Што ситније исецкајте першун и бели лук па нарендајте лимунову корицу. Промешајте, посолите и побиберитете према жељи додајте коју кап лимуновог сока.
Савет: Према жељи можете додати и пола шољице маслиновог уља, као и прстохват чилија.