REFORMA OBLANDA je najbolji sitni kolač za PRAZNIČNU trpezu - Pun je sočnog ČOKO FILA, a recept uspeva čak i POČETNICIMA
Mekani fil i šuškavi premaz od belanaca na oblandi oduševiće sva vaša čula
Počela je uveliko sezona slava, a pred nama su i praznici, te smo sigurni da domaćice tragaju za novim idejama, kada su poslastice u pitanju. Zato smo za vas izdovjili najlepši, a jednostavan recept za reforma oblande.
Sastojci:
Korice:
8 belanaca,
200 g šećera,
200 g mlevenih oraha,
2 lista oblande.
Fil:
8 žumanaca,
150 g šećera,
100 g crne čokolade,
5 kašika jake kuvane kafe,
200 g maslaca ili margarina.
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i sve izmešati. Podeliti smesu na pola, pa premazati svaki list. Peći između 10 i 12 minuta dok blago ne porumene.
Za fil ulupati žumanca sa šećerom. Mutiti dok ne postane penasto i svetlije boje. Kuvati na pari (od trenutka kada voda provri u donjoj šerpi, kuvati još 10 minuta), pa dodati izlomljenu čokoladu i kafu. Promešati da se čokolada otopi i sjedini, pa skloniti sa vatre i uz povremeno mešanje sačekati da se ohladi.
Ulupati penasto maslac ili margarin pa dodati ohlađen fil i sve zajedno umutiti. Preseći oblande po sredini, da se dobiju 4 lista. Namazati tri lista filom, ostaviti malo fila, pa staviti četvrti list.
Preko staviti papir za pečenje i neko blago opterećenje kako bi se listovi lepo zalepili.
Kada se oblanda slepila, posle nekoliko sati ili preko noći, može da stoji i u frižideru, premazati ostatkom fila koji takođe može da ostane na sobnoj temperaturi pa posuti orasima, iseći oblandu i poslužiti.