Mnogo PIKANTNIJI od AJVARA - Evo kako da napravite PINĐUR, dobićete savršenu zimnicu koja se slaže sa svakim jelom
Mnogi su ga već i zaobravili, prednost daju ajvaru, ali ukoliko ste spremni da napravite nešto novo za zimu, evo predloga.
Predstavljamo vam recept za pikantni pinđur, koji je sličan ajvaru, ali je zbog dodatka paradajza i ljutih papričica ukus dosta pikantniji, slatko, kiselo, ljut.
Brzo se priprema, a evo šta vam je potrebno i kako se pravi.
Sastojci
- 4 kg paprike očišćene za ajvar (crvena)
- 2 kg oguljenog paradajiza
- 1/2 glavice belog luka
- 1 veća vezica peršunovog lista
- 2 ravne kašičice soli
- 4 kašičice šećera
- 2.5 dl ulja
- 1/ 2dl sirćeta
2 feferone
Papriku ispeći na roštilju, plotni, oguliti i iseckati na sitne komadiće (ne mleti). Oguljeni paradajiz iseckati i staviti na lagano ugrejano ulje i dodati mu sitno seckani beli luk i kuvati dok se paradajiz ne skaši, dodati seckanu papriku, seckani peršunov list, sirće, so, šećer, seckane feferone i kuhati oko 1h da dobije finu gustoću. Puniti teglice, koje dobro hermetički treba zatvoriti. Ovo je mera za jednu turu nama obično bude dovoljno, dobije se oko 11 komada malih bočica od 3 dl, naravno, po želji udvostručite količinu sastojaka radi veće količine.