NAJGORI SOSEVI ZA VAŠE ZDRAVLJE! Koristite ih svakodnevno, evo čime možete da ih zamenite (FOTO)
Škode vašem zdravlju.
Čini vam se da dodaci poput kečapa i majoneza ne igraju veliku ulogu u vašoj ishrani, ali većina ljudi upotrebljava ih više nego što su možda svesni. Zato je veoma važno obratiti pažnju na njihove sastojke.
Kada saznate šta se sve u njima nalazi otkrićete neke prilično neukusne sastojke. U nastavku saznajte kojih 5 popularnih namaza i začina zapravo treba izbaciti i zameniti ih zdravijim varijantama.
Zdravstveni razlog zbog kojeg treba odmah da bacite brushalter!
Kečap
- On se priprema od paradajza, ali to ne znači da kečap možemo staviti u kategoriju povrća. Razmislite samo o činjenici da 2 kašike kečapa sadrže gotovo 8 grama šećera, zbog čega bi se kečap možda bolje uklopio u kategoriju slatkiša. Najgore od svega, kupovni kečap svoj slatki ukus najčešće dobija iz visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, a ne jednostavnog (i malo manje štetnog) običnog šećera. Ako ne možete živeti bez ukusa paradajza, pokušajte nabaviti organsku verziju pripremljenu s pravim šećerom, ili jednostavno narežite svež paradajz.
Ovih 5 navika produžiće vam život za 10 GODINA
Umak za roštilj
- Kupovni umak za roštilj, baš poput kečapa, prepun je šećera i visoko fruktoznog kukuruznog sirupa (2 kašike sadrže čak 12 grama šećera). Još je gora činjenica da većina kupovnih umaka za roštilj svoju prepoznatljivu boju dobija od veštačkih boja, a ona sadrže hemikalije koje se sve češće opisuju kao kancerogene. Sledeći put kada budete roštiljali razmislite o pripremi domaćeg umaka za roštilj, jer ćete tamo sami kontrolisati sastojke.
Pred novo leto SVI OVO ŽELIMO, a evo i kako da NAJLAKŠE DOBIJEMO
Pune te energijom, a NE GOJE! Ove namirnice je najbolje jesti PRE TRENINGA!
Lagani preliv za salatu
- Možda ćete uštedeti nešto kalorija ako odaberete lagani preliv sa salatu umesto običnog, ali tako ćete istovremeno natopiti svoje povrće šećerom i ostalim sumnjivim sastojcima. Većina laganih preliva prepuna je šećera koji prelivu daje ukus bez masnoća, a svoju gustoću dobijaju od dodanih zgušnjivača i emulgatora. Najgore od svega – propustićete brojne nutrijente iz povrća budući da je upravo mast potrebna našem telu kako bi apsorbiralo vitamine iz povrća. Odjednom se dobro staro maslinovo ulje i malo sirćeta ne čine tako dosadnim.
VOLITE SEBE I SVOJE TELO: Smuti od ŠARGAREPE za ravan stomak!
Majonez
- Dve kašike majoneza sadrže čak 200 kalorija, ali još veći problem leži u činjenici da se većina majoneza priprema sa sojinim uljem, koje se najčešće dobija iz genetski modifikovane soje. Kada se upoređuje s ostalim uljima, čini se da sojino ulje može povećati rizik od pretilosti i dijabetesa. Ako želite kremasti dodatak za svoj sendvič pokušajte majonez da zamenite humusom, zgnječenim avokadom ili organskim majonezom pripremljenim s uljem avokada.
Tartar
- Budući da se najčešće radi o običnom majonezu pomešanom s kiselim krastavcima, većina kupovnih tartar umaka u sebi sadrži jednake loše stvari kao i majonez. Problem je i činjenica da se tartar najčešće konzumira s prženom morskom hranom što čini vrlo ukusan, ali ne naročito zdrav obrok.
CVEKLA OTKRIVA TAJNU ORGANIZMA! Uz njenu POMOĆ saznajte kako radi veoma VAŽAN organ u telu! (FOTO)