НАЈГОРИ СОСЕВИ ЗА ВАШЕ ЗДРАВЉЕ! Користите их свакодневно, ево чиме можете да их замените (ФОТО)
Шкоде вашем здрављу.
Чини вам се да додаци попут кечапа и мајонеза не играју велику улогу у вашој исхрани, али већина људи употребљава их више него што су можда свесни. Зато је веома важно обратити пажњу на њихове састојке.
Када сазнате шта се све у њима налази открићете неке прилично неукусне састојке. У наставку сазнајте којих 5 популарних намаза и зачина заправо треба избацити и заменити их здравијим варијантама.
Здравствени разлог због којег треба одмах да баците брусхалтер!
Кечап
- Он се припрема од парадајза, али то не значи да кечап можемо ставити у категорију поврћа. Размислите само о чињеници да 2 кашике кечапа садрже готово 8 грама шећера, због чега би се кечап можда боље уклопио у категорију слаткиша. Најгоре од свега, куповни кечап свој слатки укус најчешће добија из високо фруктозног кукурузног сирупа, а не једноставног (и мало мање штетног) обичног шећера. Ако не можете живети без укуса парадајза, покушајте набавити органску верзију припремљену с правим шећером, или једноставно нарежите свеж парадајз.
Ових 5 навика продужиће вам живот за 10 ГОДИНА
Умак за роштиљ
- Куповни умак за роштиљ, баш попут кечапа, препун је шећера и високо фруктозног кукурузног сирупа (2 кашике садрже чак 12 грама шећера). Још је гора чињеница да већина куповних умака за роштиљ своју препознатљиву боју добија од вештачких боја, а она садрже хемикалије које се све чешће описују као канцерогене. Следећи пут када будете роштиљали размислите о припреми домаћег умака за роштиљ, јер ћете тамо сами контролисати састојке.
Пред ново лето СВИ ОВО ЖЕЛИМО, а ево и како да НАЈЛАКШЕ ДОБИЈЕМО
Пуне те енергијом, а НЕ ГОЈЕ! Ове намирнице је најбоље јести ПРЕ ТРЕНИНГА!
Лагани прелив за салату
- Можда ћете уштедети нешто калорија ако одаберете лагани прелив са салату уместо обичног, али тако ћете истовремено натопити своје поврће шећером и осталим сумњивим састојцима. Већина лаганих прелива препуна је шећера који преливу даје укус без масноћа, а своју густоћу добијају од доданих згушњивача и емулгатора. Најгоре од свега – пропустићете бројне нутријенте из поврћа будући да је управо маст потребна нашем телу како би апсорбирало витамине из поврћа. Одједном се добро старо маслиново уље и мало сирћета не чине тако досадним.
ВОЛИТЕ СЕБЕ И СВОЈЕ ТЕЛО: Смути од ШАРГАРЕПЕ за раван стомак!
Мајонез
- Две кашике мајонеза садрже чак 200 калорија, али још већи проблем лежи у чињеници да се већина мајонеза припрема са сојиним уљем, које се најчешће добија из генетски модификоване соје. Када се упоређује с осталим уљима, чини се да сојино уље може повећати ризик од претилости и дијабетеса. Ако желите кремасти додатак за свој сендвич покушајте мајонез да замените хумусом, згњеченим авокадом или органским мајонезом припремљеним с уљем авокада.
Тартар
- Будући да се најчешће ради о обичном мајонезу помешаном с киселим краставцима, већина куповних тартар умака у себи садржи једнаке лоше ствари као и мајонез. Проблем је и чињеница да се тартар најчешће конзумира с прженом морском храном што чини врло укусан, али не нарочито здрав оброк.
ЦВЕКЛА ОТКРИВА ТАЈНУ ОРГАНИЗМА! Уз њену ПОМОЋ сазнајте како ради веома ВАЖАН орган у телу! (ФОТО)