U SRBIJI RASTE PORED PUTA, a važi za 1 od najlekovitijih biljaka na svetu! Jača imunitet i spušta pritisak
Ovu biljku zovu pravim blagom prirode.
Uskoro stiže sezona sremuša. Ukoliko ste ljubitelji ove preukusne salate koja je samonikla i ima je u našim šumama, a možete je kupiti i na pijaci, ovo je dobra vest za vas.
Sremuš je zelena biljka koja se naziva i "divlji" ili "medveđi luk", ali i "ubica otrova", jer je jedna od najboljih prirodnih namirnica koja čisti sistem organa za varenje i krv od toksina koji su se taložili u organizmu tokom zime.
Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom.
Čupaju je kao korov, a ima dejstvo jače od belog luka: Ova biljka čisti krvne sudove, smanjuje holesterol
Krvna SLIKA NIJE DOBRA ukoliko POKAZUJE ove VREDNOSTI: Savetnica za ishranu otkrila DOMAĆI ELIKSIR za poboljšanje parametara (RECEPT)
Ovo blago prirode raste pored potoka i puteva, najviše ga ima u bukovoj šumi. Stručnjaci kažu da ga treba brati u proleće, a najviše tokom aprila i maja. Ima prepoznatljiv miris belog luka, a može da se dodaje u jela od mesa, marinade, a može da se jede i kao salata.
Koristi se u tradicionalnoj medicini za spuštanje krvnog pritiska i holesterola, ali i ublažavanje stomačnih tegoba.
Sremuš je odličan i za jačanje imuniteta - štiti organizam od prehlada i gripa, pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i umiruje kašalj. Takođe, divlji beli luk jača srčani mišić.
Evo kakvo blagotvorno dejstvo sremuš ima po zdravlje našeg organizma:
- reguliše holesterol i smanjuje pritisak
- jača imunitet i štiti od virusa i infekcija
- pomaže kod čira na želucu i gastritisa
- čisti krvne sudove i podstiče zdravlje srca
- u obliku kupke neguje kožu
- pročišćava organizam od toksina
- smanjuje nadustost
- poboljšava i čisti organe za varenje
Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:
Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan ili ga sipajte u jogurt ili vodu, a najbolje je da ga jedete kao salatu dok je svež.
Ruski narodni recept za napitak od sremuša
Sitno iseckajte 25 listova sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika ili cediljke. Dobijeni sok skladištite u nekoj maloj flaši ili staklenoj tegli. Uzimajte po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan, koju ćete dodati u vodu ili čaj po želji.
Od sremuša se pravi i tinktura za koju se smatra da ublažava tegobe kod reume i čisti krv. Sitno se isecka oko 20 listova sremuša kojima se doda jedan litar domaće rakije. Dobro zatvorite flašu i čuvajte dve nedelje na tamnom mestu. Ujutru 15 kapi tinkture popijte sa malo vode.