У СРБИЈИ РАСТЕ ПОРЕД ПУТА, а важи за 1 од најлековитијих биљака на свету! Јача имунитет и спушта притисак
Ову биљку зову правим благом природе.
Ускоро стиже сезона сремуша. Уколико сте љубитељи ове преукусне салате која је самоникла и има је у нашим шумама, а можете је купити и на пијаци, ово је добра вест за вас.
Сремуш је зелена биљка која се назива и "дивљи" или "медвеђи лук", али и "убица отрова", јер је једна од најбољих природних намирница која чисти систем органа за варење и крв од токсина који су се таложили у организму током зиме.
Биохемичари тврде да је сремуш чак здравији од белог лука, а због обиља алина који се под утицајем кисеоника претвара у алицин, дивљи лук подмлађује крвне судове и чини их еластичним. Сремуш је богат и етарским уљима, вредним минералним солима, шећером, витамином Ц, каротеном.
Чупају је као коров, а има дејство јаче од белог лука: Ова биљка чисти крвне судове, смањује холестерол
Крвна СЛИКА НИЈЕ ДОБРА уколико ПОКАЗУЈЕ ове ВРЕДНОСТИ: Саветница за исхрану открила ДОМАЋИ ЕЛИКСИР за побољшање параметара (РЕЦЕПТ)
Ово благо природе расте поред потока и путева, највише га има у буковој шуми. Стручњаци кажу да га треба брати у пролеће, а највише током априла и маја. Има препознатљив мирис белог лука, а може да се додаје у јела од меса, маринаде, а може да се једе и као салата.
Користи се у традиционалној медицини за спуштање крвног притиска и холестерола, али и ублажавање стомачних тегоба.
Сремуш је одличан и за јачање имунитета - штити организам од прехлада и грипа, прочишћава дисајне путеве, олакшава дисање и умирује кашаљ. Такође, дивљи бели лук јача срчани мишић.
Ево какво благотворно дејство сремуш има по здравље нашег организма:
- регулише холестерол и смањује притисак
- јача имунитет и штити од вируса и инфекција
- помаже код чира на желуцу и гастритиса
- чисти крвне судове и подстиче здравље срца
- у облику купке негује кожу
- прочишћава организам од токсина
- смањује надустост
- побољшава и чисти органе за варење
Како да припремите лековити сок од сремуша:
Ситно исецкајте листове сремуша и из њих исцедити сок уз помоћ соковника. Добијени сок складиштите у стакленој тегли. Можете конзумирати по 1 кашичицу сока од сремуша три пута на дан или га сипајте у јогурт или воду, а најбоље је да га једете као салату док је свеж.
Руски народни рецепт за напитак од сремуша
Ситно исецкајте 25 листова сремуша и из њих исцедити сок уз помоћ соковника или цедиљке. Добијени сок складиштите у некој малој флаши или стакленој тегли. Узимајте по 1 кашичицу сока од сремуша три пута на дан, коју ћете додати у воду или чај по жељи.
Од сремуша се прави и тинктура за коју се сматра да ублажава тегобе код реуме и чисти крв. Ситно се исецка око 20 листова сремуша којима се дода један литар домаће ракије. Добро затворите флашу и чувајте две недеље на тамном месту. Ујутру 15 капи тинктуре попијте са мало воде.