Ovo su najveći MITOVI O HRANI iz ZAMRZIVAČA i MIKROTALASNE! Ljudi prosto NE MOGU DA VERUJU da su ove INFORMACIJE LAŽNE
Ne verujte svemu što vidite i čujete od samoprozvanih stručnjaka na društvenim mrežama
Bilo da se radi o influenseru koji vam govori da pijete vodu sa limunom da biste smršali ili da izbegavate mikrotalasne pećnice koje navodno uništavaju esencijalne vitamine, mitovi o ishrani nezadrživo kuljaju internetom svaki dan nam se igrajući za čistom svešću i zdravom pameti.
Postoji beskonačan tok saveta o zdravoj ishrani na platformama kao što su TikTok i Instagram, ali nutricionisti upozoravaju da nije sve tačno i da ne verujete svemu što pročitate.
Ovo su najveći mitovi o hrani na internetu!
![radiša](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/11/06/radisa.jpg?itok=jePiSxki)
Radiša iz "Velikog brata" umro od NAJTEŽE prepoznatljive bolesti - Organi sve lošije funkcionišu, brzo delovanje može da SAČUVA ŽIVOT, a ovo su SIMPTOMI
![edem](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/11/06/shutterstock_2325654603.jpg?itok=lTcFSVVc)
Ovo je najveći NEPRIJATELJ SRBA! Ukoliko nakon jela primetite da vam RUKE i NOGE otiču IZ ISTIH STOPA posetite LEKARA - može biti FATALNO
Mikrotalasne uništavaju hranljive materije
Društveni mediji su prepuni tvrdnji da mikrotalasi uništavaju hranljive materije iz hrane.
TikToker korisničkog imena @cleanseclub, koji ima 258.000 pratilaca, tvrdi da stavljanje hrane u mikrotalasnu "ubija 94 odsto hranljivih sastojaka koje vaša hrana sadrži".
Drugi video koji je postavio @cooperhealth, koji ima 3.000 pratilaca, kaže da je "bolje da koristite šporet ili rernu" jer mikrotalasi uklanjaju antioksidante.
Ali u stvarnosti, sve metode kuvanja - kao što su kuhanje na pari, pečenje ili mikrotalasna pećnica - uzrokuju razgradnju nekih hranljivih materija jer toplota može promeniti njihovu hemijsku strukturu.
Ovo je posebno tačno ako se hrana kuva predugo ili na veoma visokoj temperaturi.
Istina je da, pošto brže kuvaju hranu, mikrotalasne pećnice zapravo mogu sačuvati vitamine bolje od drugih metoda kuvanja, kaže dr Duan Melor, registrovani dijetetičar sa Univerziteta Aston u Birmingemu.
To znači, u teoriji, da će se vitamin C, kalijum i magnezijum bolje sačuvati u obrocima iz mikrotalasne pećnice, rekao je on. Sva tri su od vitalnog značaja za održavanje zdravlja srca, funkciju bubrega i očuvanje kostiju i mišića.
Mikrotalasna pećnica je takođe bolja u zadržavanju vlakana, koja su od vitalnog značaja za zdravlje creva, u poređenju sa povrćem koje se kuva pod pritiskom, prema studiji objavljenoj u Food Chemistry 2002.
Sveže je bolje nego smrznuto
Iako smrznuto i konzervisano voće i povrće traje duže i obično je jeftinije, mnogi ih izbegavaju zbog uverenja da je sveže uvek zdravije.
Jedan samopriznati "stručnjak za gubitak masti" @alejandrofts, koji ima 55,5 hiljada pratilaca, sugeriše da je smrznuta hrana "loša" i "užasna za vaše telo".
Ali samo zato što je nešto zamrznuto ne znači da je gore od svežeg, kažu stručnjaci.
- Zapravo, smrznuto voće i povrće može sadržati veći nivo hranljivih materija, kaže nutricionista iz Londona Kim Pirson.
- To je zato što su zamrznute na svom vrhuncu - odmah nakon što su ubrane - i prolaze kroz minimalnu obradu pre zamrzavanja, što znači da zadržavaju mnogo svojih hranljivih materija, objašnjava gospođa Pirson.
Nasuprot tome, sveži proizvodi mogu biti u supermarketu danima ili nedeljama nakon što su ubrani, što znači da su možda izgubili više hranljivih materija do trenutka kada su konzumirani.
- Na primer, nivoi vitamina C – koji se smatraju vitalnim za održavanje zdrave kože i kostiju – mogu pasti i do polovine za samo nekoliko dana.
Istraživanja su pokazala da smrznuto povrće, kao što je smrznuti grašak, gubi manje vitamina C od graška koji se čuva na sobnoj temperaturi ili u frižideru.
- U jednoj studiji, otkriveno je da svež grašak gubi 15 odsto vitamina C nakon sedam dana kada se čuva u frižideru, i 60 odsto kada se čuva na sobnoj temperaturi.
- Međutim, kada su zamrznuti, izgubili su samo 10 odsto posle 12 meseci, kaže gospođa Pirson.