Ово су највећи МИТОВИ О ХРАНИ из ЗАМРЗИВАЧА и МИКРОТАЛАСНЕ! Људи просто НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈУ да су ове ИНФОРМАЦИЈЕ ЛАЖНЕ
Не верујте свему што видите и чујете од самопрозваних стручњака на друштвеним мрежама
Било да се ради о инфлуенсеру који вам говори да пијете воду са лимуном да бисте смршали или да избегавате микроталасне пећнице које наводно уништавају есенцијалне витамине, митови о исхрани незадрживо куљају интернетом сваки дан нам се играјући за чистом свешћу и здравом памети.
Постоји бесконачан ток савета о здравој исхрани на платформама као што су ТикТок и Инстаграм, али нутриционисти упозоравају да није све тачно и да не верујете свему што прочитате.
Ово су највећи митови о храни на интернету!
![radiša](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/11/06/radisa.jpg?itok=jePiSxki)
Радиша из "Великог брата" умро од НАЈТЕЖЕ препознатљиве болести - Органи све лошије функционишу, брзо деловање може да САЧУВА ЖИВОТ, а ово су СИМПТОМИ
![edem](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/11/06/shutterstock_2325654603.jpg?itok=lTcFSVVc)
Ово је највећи НЕПРИЈАТЕЉ СРБА! Уколико након јела приметите да вам РУКЕ и НОГЕ отичу ИЗ ИСТИХ СТОПА посетите ЛЕКАРА - може бити ФАТАЛНО
Микроталасне уништавају хранљиве материје
Друштвени медији су препуни тврдњи да микроталаси уништавају хранљиве материје из хране.
ТикТокер корисничког имена @cleanseclub, који има 258.000 пратилаца, тврди да стављање хране у микроталасну "убија 94 одсто хранљивих састојака које ваша храна садржи".
Други видео који је поставио @cooperhealth, који има 3.000 пратилаца, каже да је "боље да користите шпорет или рерну" јер микроталаси уклањају антиоксиданте.
Али у стварности, све методе кувања - као што су кухање на пари, печење или микроталасна пећница - узрокују разградњу неких хранљивих материја јер топлота може променити њихову хемијску структуру.
Ово је посебно тачно ако се храна кува предуго или на веома високој температури.
Истина је да, пошто брже кувају храну, микроталасне пећнице заправо могу сачувати витамине боље од других метода кувања, каже др Дуан Мелор, регистровани дијететичар са Универзитета Астон у Бирмингему.
То значи, у теорији, да ће се витамин Ц, калијум и магнезијум боље сачувати у оброцима из микроталасне пећнице, рекао је он. Сва три су од виталног значаја за одржавање здравља срца, функцију бубрега и очување костију и мишића.
Микроталасна пећница је такође боља у задржавању влакана, која су од виталног значаја за здравље црева, у поређењу са поврћем које се кува под притиском, према студији објављеној у Food Chemistry 2002.
Свеже је боље него смрзнуто
Иако смрзнуто и конзервисано воће и поврће траје дуже и обично је јефтиније, многи их избегавају због уверења да је свеже увек здравије.
Један самопризнати "стручњак за губитак масти" @alejandrofts, који има 55,5 хиљада пратилаца, сугерише да је смрзнута храна "лоша" и "ужасна за ваше тело".
Али само зато што је нешто замрзнуто не значи да је горе од свежег, кажу стручњаци.
- Заправо, смрзнуто воће и поврће може садржати већи ниво хранљивих материја, каже нутрициониста из Лондона Ким Пирсон.
- То је зато што су замрзнуте на свом врхунцу - одмах након што су убране - и пролазе кроз минималну обраду пре замрзавања, што значи да задржавају много својих хранљивих материја, објашњава госпођа Пирсон.
Насупрот томе, свежи производи могу бити у супермаркету данима или недељама након што су убрани, што значи да су можда изгубили више хранљивих материја до тренутка када су конзумирани.
- На пример, нивои витамина Ц – који се сматрају виталним за одржавање здраве коже и костију – могу пасти и до половине за само неколико дана.
Истраживања су показала да смрзнуто поврће, као што је смрзнути грашак, губи мање витамина Ц од грашка који се чува на собној температури или у фрижидеру.
- У једној студији, откривено је да свеж грашак губи 15 одсто витамина Ц након седам дана када се чува у фрижидеру, и 60 одсто када се чува на собној температури.
- Међутим, када су замрзнути, изгубили су само 10 одсто после 12 месеци, каже госпођа Пирсон.