JEDAN SAT POSLE KUVANJA: Ovom namirnicom se možete OTROVATI, a svakodnevno je koristite!
Vodite računa.
Pirinač je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuvamo u prevelikoj količini i onda ga sledećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.
Ukus će i sledećeg dana ostati isti, za razliku od, na primer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je pirinač jako podložan kvarenju!
Ako dodate OVAJ začin vašoj ishrani desiće vam se 5 odličnih stvari!
To nema veze s načinom na koji podgrevate pirinač, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ga čuvati. Sirovi pirinač ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu da prouzrokuju trovanje hranom, pa čak i ako je pirinač skuvan.
Problem nastaje kad skuvani pirinač ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu da izazovu trovanje.
Ove namirnice morate prati pre svake upotrebe!
Što duže pirinač stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.
Kako biste izbegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuvani pirinač na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ga obavezno odložite u frižider.