Ove namirnice morate prati pre svake upotrebe!
Neke namirnice je neophodno oprati pre svake upotrebe, dok za druge to i nije mnogo važno.
Iako nas oduvek uče da treba da peremo svu hranu pre jela, ipak nije baš tako. Postoje namirnice koje morate uvek da oprete pre same upotrebe, dok za neke to i nije preporuka.
Ove namirnice treba uvek da perete:
1. Voće i povrće sa jestivom korom
Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih obrišite papirnim ubrusom nakon pranja.
NIJE SRAMOTA: Svaka druga Srpkinja pati od ove boljke! Rešite se MUKA zauvek!
2. Ali, i voće i povrće sa korom koja se guli
Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu sa koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato je dobro da ga pre guljenja dobro operete, npr. banane, mandarine, dinje.
3. Limenke
Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može da bude puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo, piše 24sata.hr.
ZA LJUBITELJE ZELJANICE: Probajte ove fantastične mafine od spanaća!
4. Orašaste plodove
Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili ostavljeni. Osim toga, pranje pomaže da uklonite i fitinsku kiselinu koja ih održava svežim i štiti ih od parazita, a može naškoditi ljudskom telu.
5. Suvo voće
Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije upakovano već se prodaje na meru. Sušeno voće bi trebalo dobro da operete pod mlazom vode ili čak da ga potopite na nekoliko sati.
Ove namirnice ne treba da perete:
1. Jaja
Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaje nije dobro da se pere.
2. Testeninu
Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo da bude protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio sa testeninom. Kuvana testenina može da se stavi pod vodu jedino ako je predviđena za salate.
3. Pečurke
Pečurke dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja da se peru pod vodom. Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Inače, zemlja sa pečuraka se uklanja četkicom.