Ове намирнице морате прати пре сваке употребе!
Неке намирнице је неопходно опрати пре сваке употребе, док за друге то и није много важно.
Иако нас одувек уче да треба да перемо сву храну пре јела, ипак није баш тако. Постоје намирнице које морате увек да опрете пре саме употребе, док за неке то и није препорука.
Ове намирнице треба увек да перете:
1. Воће и поврће са јестивом кором
Ако је такво воће и поврће наизглед чисто и сјајно, то не значи да га не треба добро опрати под хладном водом. Не користите сапун за то и добро их обришите папирним убрусом након прања.
НИЈЕ СРАМОТА: Свака друга Српкиња пати од ове бољке! Решите се МУКА заувек!
2. Али, и воће и поврће са кором која се гули
Иако воће и поврће гулите, током тог процеса га држите у рукама и бактерије долазе на вашу кожу са које прелазе на огуљени део који једете. Зато је добро да га пре гуљења добро оперете, нпр. банане, мандарине, диње.
3. Лименке
Иако звучи помало чудно, стручњаци препоручују прање лименки пре отварања и истресања хране из ње. Кажу да на лименкама може да буде пуно бактерија које након отварања могу доћи на храну коју једемо, пише 24сата.хр.
ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЗЕЉАНИЦЕ: Пробајте ове фантастичне мафине од спанаћа!
4. Орашасте плодове
Треба их прати и када су очишћени од љуске јер не можете знати где су све током производње и транспорта били остављени. Осим тога, прање помаже да уклоните и фитинску киселину која их одржава свежим и штити их од паразита, а може нашкодити људском телу.
5. Суво воће
Ова врста воћа сматра се једном од најпрљавијих, посебно ако није упаковано већ се продаје на меру. Сушено воће би требало добро да оперете под млазом воде или чак да га потопите на неколико сати.
Ове намирнице не треба да перете:
1. Јаја
Љуска јајета често садржи посебан премаз како би се јаје заштитило од бактерија. Вода уништава ту заштиту па јаје није добро да се пере.
2. Тестенину
Врхунски кувари кажу да би прање тестенине требало да буде противзаконито јер се на тај начин уклања скроб који је касније потребан да би се умак добро спојио са тестенином. Кувана тестенина може да се стави под воду једино ако је предвиђена за салате.
3. Печурке
Печурке добро апсорбирају воду и зато није добра идеја да се перу под водом. Ако су баш јако замазане, брзински их провуците кроз воду и брзо обришите папирним убрусом. Иначе, земља са печурака се уклања четкицом.