Napravite KISELI KARFIOL i uštedite 250 dinara - Smanjuje UPALE, čuva zdravlje KRVNIH sudova, deluje preventivno protiv mnogih bolesti
Jednostavno se pravi, pa nije na odmet da stavite par tegli karfiola za zimu.
U zadnje vreme karfiol je povrće kome se zaista poklanja dosta pažnje. On priprada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljki.
Ako odlučite da sami napravite kiseli karfiol možete uštedeti čak 250 dinara po kilogramu. Kupovni košta 450 dinara, dok bi vas domaći koštao oko 200 dinara
Moć ovom povrću daju antioksidanti, kojima se karfiol može pohvaliti u velikom broju u svom sastavu.
Pored antioksidanata karfiol je veoma bogat i vitaminom C i upravo ova dva sastava ukombinaciji sprečavaju pojavu raznih bolesti.
Budući da se dobija od ukrštenih sorti, a poreklom je od kupusa – zbog korisnih sastojaka zove se i “školovani kupus”.
10 RAZLOGA ZAŠTO TREBA JESTI KARFIOL
- Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Redovnim konzumiranjem karfiola smanjuje se rizik od nastanka kancera.
- Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije.
- Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C.
- Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića.
Pored toga, u ovom povrću se nalaze i izotiocijanati koji sprečavaju razvoj ćelija raka. - Redovno konzumiranje karfiola sprečava oštećenje organizma usled dejstva slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidante.
- Karfiol deluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja i kancera. U njemu se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu.
- Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa…
- Karfiol može smanjiti upale i čuvati zdravlje krvnih sudova. Takođe, ovo zdravo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju.
- Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktiviraju prirodnu detoksikaciju organizma. Naučna istraživanja su pokazala da glukozinolati deluju preventivno na pojavu nekih vrsta kancera.
- U karfiolu se nalazi i alicin koji povoljno utiče na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi.
Kako ukiseliti karfiol?
SASTOJCI:
tri glavice karfiola
tri lovorova lista
kesica bibera u zrnu
dve litre vode
PRIPREMA:
Karfiol oprati, iseći na cvetove, kuvati pet minuta u ključaloj vodi, pa ocediti, ohladiti i složiti u prethodno sterilisane tegle.
Na umerenoj vatri prokuvati vodu, sirće, biber, lovor, šećer i so, pa kad proključa, skloniti sa vatre i ohladiti.
Preliti karfiol, dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 20 dana. Čuvati na suvom i tamnom mestu.