Ne možete da zamislite koliko je dobra - torta "Dinastija" treba da bude u centru vaše trpeze, deca je obožavaju
Po receptu naših baka stiže najlepša poslastica sa trpeze.
Torta Dinastija je prava poslastica za ljubitelje raskošnih, tradicionalnih kolača prepunih oraha i čokolade.
Ova svečana torta, sa slojevima bogatih kora napravljenih od belanaca, seckanih oraha i rendane čokolade, odiše luksuzom starinskih recepata.
Svaki zalogaj nosi specifičnu kombinaciju ukusa, a bogata krema od žumanaca, kakaa i tamne i mlečne čokolade čini ovu tortu neodoljivom. Krema je toliko čokoladna da će zadovoljiti i one najzahtevnije sladokusce.
Dinastija se često poredi sa čuvenom Reform tortom, i to s razlogom. Iako je slična, Dinastija nosi svoj poseban pečat – spoj čokolade i oraha doveden je do savršenstva, a tekstura je takva da svaki zalogaj pruža pravo zadovoljstvo. Posebno se izdvaja po svojoj kremastosti i bogatstvu ukusa, čineći je idealnim izborom za svečane prilike.
Ako volite Reform, onda će vas Dinastija očarati svojom malom, ali značajnom razlikom u teksturi i ukusu. Ovo je prava čoko-orah bomba koja ne ostavlja nikoga ravnodušnim, savršena za trenutke kada želite da impresionirate i zasladite svaki poseban događaj.
Za koru:
10 belanaca
prstohvat soli
200 g šećera
250 g seckanih oraha
50 g rendane čokolade za kuvanje
50 g oštrog brašna
Za krem:
10 žumanaca
150 g šećera
30 g gustina
30 g kakaa
300 ml mleka
100 g mlečne čokolade
50 g čokolade za kuvanje
200 g maslaca (ili margarina)
Još:
50 g seckanih oraha za dekoraciju
šlag krem od čokolade (po želji)
kakao za posipanje
Priprema:
Prvo prepecite orahe (ukupno 300 g) u rerni zagrejanoj na 180°C, oko 15-20 minuta, povremeno ih mešajući kako bi pustili bogatiju aromu. Ostavite ih da se ohlade, pa krupno naseckajte nožem. Odvojite 250 g oraha za koru, a ostatak sačuvajte za dekoraciju.
Belanca pažljivo odvojite od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli, a zatim počnite da ih mutite mikserom, postepeno dodajući šećer. Mutite dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg, a šećer se u potpunosti ne otopi. Mikser zatim odložite.
U sneg od belanaca dodajte seckane pečene orahe, narendanu čokoladu i brašno. Sve lagano sjedinite špatulom, prevrćući smesu da ostane vazdušasta.
Pripremite veliki pleh (40×34 cm) obložen papirom za pečenje. Smesu ravnomerno rasporedite i poravnajte špatulom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju.
Kad se kora prohladi, pažljivo uklonite papir za pečenje i presecite je po dužini na tri jednake trake. Po želji, prvo poravnajte ivice kore, a zatim je podelite.
Što se tiče krema, u 150 ml mleka razmutite gustin, dodajte kakao i dobro promešajte da se ne stvore grudvice. U smesu ubacite žumanca i sve zajedno sjedinite u glatku masu.
U ostatak mleka dodajte šećer i zagrejte na srednjoj temperaturi. Kada mleko postane toplo, polako ulijte smesu sa žumancima i stalno mešajte žicom. Vratite na vatru i kuvajte dok se krem ne zgusne.
Kad krem postigne željenu gustinu, sklonite sa šporeta i dodajte obe vrste čokolade. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi, a zatim ubacite naseckan maslac i sve dobro sjedinite dok krem ne postane gladak i svilenkast.
Pokrijte krem prozirnom folijom i ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na oko sat vremena.
Kad se krem ohladi, kratko ga izmiksajte da postane potpuno gladak. Podelite krem na tri dela. Stavite prvu traku kore na tacnu, premažite je trećinom krema, zatim ponovite postupak sa drugom trakom. Na kraju, preklopite treću traku kore i premažite celu tortu ostatkom krema – prvo stranice, a zatim i gornji sloj.
Tortu stavite u frižider da se malo stegne. Dekorišite po želji – šlagom sa ukusom čokolade, krupno seckanim orasima i pospite kakaom.
Savet: Pre nego što poslužite tortu, ostavite parče da odstoji na sobnoj temperaturi 15-20 minuta. Tako će torta biti još kremastija, a njeni bogati ukusi će se još lepše razviti.