Не можете да замислите колико је добра - торта "Династија" треба да буде у центру ваше трпезе, деца је обожавају
По рецепту наших бака стиже најлепша посластица са трпезе.
Торта Династија је права посластица за љубитеље раскошних, традиционалних колача препуних ораха и чоколаде.
Ова свечана торта, са слојевима богатих кора направљених од беланаца, сецканих ораха и рендане чоколаде, одише луксузом старинских рецепата.
Сваки залогај носи специфичну комбинацију укуса, а богата крема од жуманаца, какаа и тамне и млечне чоколаде чини ову торту неодољивом. Крема је толико чоколадна да ће задовољити и оне најзахтевније сладокусце.
Династија се често пореди са чувеном Реформ тортом, и то с разлогом. Иако је слична, Династија носи свој посебан печат – спој чоколаде и ораха доведен је до савршенства, а текстура је таква да сваки залогај пружа право задовољство. Посебно се издваја по својој кремастости и богатству укуса, чинећи је идеалним избором за свечане прилике.
Ако волите Реформ, онда ће вас Династија очарати својом малом, али значајном разликом у текстури и укусу. Ово је права чоко-орах бомба која не оставља никога равнодушним, савршена за тренутке када желите да импресионирате и засладите сваки посебан догађај.
За кору:
10 беланаца
прстохват соли
200 г шећера
250 г сецканих ораха
50 г рендане чоколаде за кување
50 г оштрог брашна
За крем:
10 жуманаца
150 г шећера
30 г густина
30 г какаа
300 мл млека
100 г млечне чоколаде
50 г чоколаде за кување
200 г маслаца (или маргарина)
Још:
50 г сецканих ораха за декорацију
шлаг крем од чоколаде (по жељи)
какао за посипање
Припрема:
Прво препеците орахе (укупно 300 г) у рерни загрејаној на 180°Ц, око 15-20 минута, повремено их мешајући како би пустили богатију арому. Оставите их да се охладе, па крупно насецкајте ножем. Одвојите 250 г ораха за кору, а остатак сачувајте за декорацију.
Беланца пажљиво одвојите од жуманаца. У посуду са беланцима додајте прстохват соли, а затим почните да их мутите миксером, постепено додајући шећер. Мутите док не добијете чврст и сјајан снег, а шећер се у потпуности не отопи. Миксер затим одложите.
У снег од беланаца додајте сецкане печене орахе, нарендану чоколаду и брашно. Све лагано сједините шпатулом, преврћући смесу да остане ваздушаста.
Припремите велики плех (40×34 цм) обложен папиром за печење. Смесу равномерно распоредите и поравнајте шпатулом. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 20-25 минута, док кора не добије златно-смеђу боју.
Кад се кора прохлади, пажљиво уклоните папир за печење и пресеците је по дужини на три једнаке траке. По жељи, прво поравнајте ивице коре, а затим је поделите.
Што се тиче крема, у 150 мл млека размутите густин, додајте какао и добро промешајте да се не створе грудвице. У смесу убаците жуманца и све заједно сједините у глатку масу.
У остатак млека додајте шећер и загрејте на средњој температури. Када млеко постане топло, полако улијте смесу са жуманцима и стално мешајте жицом. Вратите на ватру и кувајте док се крем не згусне.
Кад крем постигне жељену густину, склоните са шпорета и додајте обе врсте чоколаде. Мешајте док се чоколада у потпуности не отопи, а затим убаците насецкан маслац и све добро сједините док крем не постане гладак и свиленкаст.
Покријте крем прозирном фолијом и оставите га да се хлади на собној температури, а затим га ставите у фрижидер на око сат времена.
Кад се крем охлади, кратко га измиксајте да постане потпуно гладак. Поделите крем на три дела. Ставите прву траку коре на тацну, премажите је трећином крема, затим поновите поступак са другом траком. На крају, преклопите трећу траку коре и премажите целу торту остатком крема – прво странице, а затим и горњи слој.
Торту ставите у фрижидер да се мало стегне. Декоришите по жељи – шлагом са укусом чоколаде, крупно сецканим орасима и поспите какаом.
Савет: Пре него што послужите торту, оставите парче да одстоји на собној температури 15-20 минута. Тако ће торта бити још кремастија, а њени богати укуси ће се још лепше развити.