NE ZANEMARUJTE BOL U ŽELUCU! Evo KADA morate hitno da REAGUJETE: Ovi simptomi su veoma OPASNI!
Važno znati!
Saznajte i kada je vreme da potražite pomoć stručnjaka.
Pijete kafu odmah nakon buđenja? Evo šta to radi vašem organizmu!
DUGO SEDITE NA RADNOM MESTU? Imamo rešenje: Ove NAMIRNICE su najbolje za vas ukoliko držite DIJETU!
Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu. Razloga zašto do njega dolazi ima mnogo, a bolesti želuca ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog života.
Ovih 5 činjenica o bolu u želucu morate da znate:
1. Boli i zbog stresa
Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim konzumacija alkohola i neadekvatna ishrana. Izbegavajte hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu, kao i konzervanse koji doprinose problemima sa ovim organom.
2. Gastritis je najčešći
Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je zasigurno gastritis. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija helikobakterija.
3. Nadraženi želudac
E DA SMO OVO ZNALI RANIJE: Samo komadić ovoga DODAJTE u čaj i EVO šta će se desiti!
SVIMA PRIJA! Majčina dušica, ČUDOTVORNI lek za sve: Evo ZAŠTO treba da je pijete češće!
Do dijagnoze "nadraženog želuca" najčešće se dolazi zbog mučnine, osećaja punoće, nadutosti u crevima, gorušice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca lekar će postaviti nakon detaljnih pregleda i analiza koje ipak na kraju ne mogu da otkriju glavni uzrok ovog stanja.
4. Dispepsija
Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizovane u gornjem delu probavnog sistema i javljaju se tokom konzumiranja hrane. Najčešće se javlja u srednjim godinama (prosečna starost za dispepsiju je 55 godina) i pogađa podjednako oba pola, s nešto većom učestalošću kod muškaraca. Simptomi su bol, osećaj nelagode, težine i mučnine u želucu.
Savetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomerne telesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane i raspodelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda (jogurt, kefir).
PREDUGO SEDITE: Lista namirnica koje MOŽETE konzumirati bez griže savesti, čak i ako se ne KREĆETE!
IMAMO DOBRE VESTI: Ove namirnice možete da jedete i kasno u noć!
5. Kada treba potražiti pomoć stručnjaka?
Znak za uzbunu svakako je jak bol u želucu koja se širi u trbušnu duplju uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neodložna.