Ništa GORE ne možete uzeti ZA DORUČAK - Svi ovo jedu ujutru, a ima katastrofalan efekat na zdravlje, utiče na imunitet i varenje
Nutricionistkinja upozorava, vodite računa o prvom obroku i birajte onaj koji će vas zasititi i pozitivno uticati na organizam.
Mnogi fitnes treneri, nutricionisti, ali i lekari instistiraju na tome da je doručak najvažniji obrok u toku dana jer pomaže organizmu da se pokrene nakon perioda hibernacije, i potreban je da bi nam obezbedio energiju za ceo dan. Međutim, u potrazi za zdravim doručkom, može se desiti da napravite veliku grešku.
Dijetetičarka Roksana Esani upozorila je na grešku koju mnogi prave za doručak, a koja ima katastrofalan efekat na zdravlje.
Ukoliko za doručak pojedete sendvič sa suhomesnatim proizvodom, strada najpre sistem za varenje, potom i imunitet. Pritisak skače, a rizik od bolesti se povećava, smatra Roksana Esani.
"Mnogi za doručak jedu razne vrste suhomesnatih proizvoda, kao što je kobasica. Zaboravljaju da se ona pravi od prerađenog mesa, masnoće, dodatih veštačkih ukusa, jakih začina i sredstava za povezivanje", rekla je ona.
"Kobasice sadrže mnogo soli, čime podižu krvni pritisak čim ih pojedemo. Visok im je sadržaj zasićenih masti, koje podižu loši LDL holesterol, a kalorijska vrednost ogromna", upozorila je ona.
Kada ujutru unesete ovakvu namirnicu, "zakrčili" ste krvne sudove, želudac se muči, a rizik od bolesti se povećava.
Iz navedenih razloga ovaj doručak bi trebalo izbegavati u širokom luku. Mnogo bolja opcija za prvi obrok u toku dana je ovsena kaša ili tost i jogurt, slažu se nutricionisti.