Božićna trpeza će biti 100 puta ZDRAVIJA ako dodate ovu SUPERHRANU! Dijetetičarka Lena ističe da SNIŽAVA PRITISAK koji ostala hrana diže
Cvekla, bogata vitaminom C, gvožđem, kalijumom, manganom i vlaknima, pruža mnogo benefita za naše zdravlje. Dodavanje cvekle u ishranu, kao u salatama ili supama, ne samo da doprinosi smanjenju unosa kalorija tokom prazničnih perioda, već i poboljšava osećaj sitosti. Takođe, proučeni potencijal cvekle u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju atletskih performansi čini je korisnim dodatkom božićnoj trpezi.
Poznato je da je Božić vreme preteranog uživanja. Ali dobro je što mnoga tradicionalna jela sadrže i dosta povrća, pa se time tešimo.
Rotkvice, brokoli, celer i šargarepa su samo neki od favorita za svečanu večeru. Pa ipak, ostalo sezonsko povrće obično se zaboravlja. Jedna od ovih nepravedno zaboravljenih namirnica je ustvari superhrana - to je cvekla!
Roditelji, uz ovaj TRIK deca će odmah utonuti u san i odustaće od ČEKANJA DEDA MRAZA, ali PAZITE da OVIM ne poremetite svoj!
Kako se rešiti glavobolje za najkraće vreme? Zapravo nije teško, samo prislonite ruke i OVO uradite
- Cvekla obiluje raznovrsnim hranljivim sastojcima, što doprinosi njenom visokom nutritivnom sadržaju, istakla je Lena Baković, registrovana dijetetičarka.
- Važni nutritivni sastojci u cvekli uključuju vitamin C, gvožđe, kalijum, mangan i vlakna. Ovo korenasto povrće takođe ima nizak sadržaj kalorija, što može biti bitno za one koji vode računa o težini."
Zbog visokog sadržaja vlakana, cvekla nam pomaže da se duže osećamo siti.
- Uključivanje u obroke poput salata ili supa može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija tokom prazničnog razdoblja prekomernog uživanja i doprineti osećaju sitosti. Takođe, s obzirom na njen potencijalni pozitivan uticaj na sportske performanse, može biti korisna za one koji žele biti aktivniji u novoj godini.
Jedna od najznačajnijih zdravstvenih benefita cvekle je uticaj na snižavanje krvnog pritiska, koji nastaje usled posledica visoke koncentracije nitrata u ishrani.
U nedavnoj studiji objavljenoj u "European Respiratory Journal", istraživači sa Londonskog univerziteta otkrili su da ukoliko se 12 nedelja konzumira sok od cvekle, to može pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod pacijenata sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća za čak 4,5 mmHg i poboljšati stanje pacijenata, kao i kapacitet za fizičku aktivnost.
Druge studije su pokazale da cvekla takođe može pomoći u borbi protiv upale, poboljšanja varenja i podržavanja zdravlja mozga.
I nije potrebno čak ni puno vremena za pripremu cvekle kako bismo iskoristili ove prednosti: - Može se kuvati na pari, peći, kuvati, koristiti u supama, napraviti smuti ili dodati u salate... Mogu se nabaviti i u konzerviranom obliku, pružajući praktičnost i lakoću u upotrebi.'
- Možda je vreme da pečenje ili roštilj zamenimo ćuretinom, rekla je dijetetičarka i dodala: - Ćuretina je takođe generalno dobar izvor proteina. Zeleno povrće poput brokolija ili prokulice takođe je odličan izbor. Bogato je vlaknima, što pozitivno doprinosi zdravlju creva i osećaju sitosti.
- Drugo povrće koje se može dodati božićnom obroku uključuje spanać, kelj i mahunarke. Svi dodaju boju i raznolikost božićnom tanjiru, kao i široku lepezu važnih hranljivih materija, antioksidanata i dijetetskih vlakana.
- Brusnice su takođe odličan dodatak salatama ili samostalno. Bogate su antioksidativnim svojstvima (svojstvima koja se bore protiv raka) i dobar su izvor vlakana.
Za sve vrste zelenog lisnatog povrća, bitno je da ih ne prekuvate jer to može dovesti do gubitka nekih nutritivnih prednosti. Umesto toga, istraživači predlažu da ih kuvate na pari da biste dobili najviše benefita.