Od jačanja imuniteta do mršavljenja: Bundevu mnogi vole, a tek kada čujete KOLIKO je zdrava!
Ješćete je češće...
Od bundeve mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže ceđen sok. Ovo moćno povrće (da, iako je slatkog ukusa pripada grupi povrća) nezaobilazna je namirnica na našim trpezama kad dođe hladnije vreme.
Lekovita svojstva bundeve su brojna, zbog čega se u vreme virusa i prehlada posebno preporučuje, a stručnjaci kažu da bi bilo mudro jesti je najmanje tri puta nedeljno. Evo za šta je sve dobra…
CRVENI ALARM: Ovo su 4 glavna simptoma SRČANOG UDARA! Prepoznajte ih na vreme!
SMRŠAĆETE U REKORDNOM ROKU: Svaki put kada OSETITE GLAD između oboka, uzmite neku od ovih NAMIRNICA!
ČUDESNI ČAJ OD RUZMARINA: Njegova LEKOVITA svojstva su nadaleko poznata - evo za šta se sve koristi!
1. Jača imunitet
Bundeva je bogata vitaminom C (jedna čaša bundeve sadrži do 11 mg ovog vitamina) koji igra važnu ulogu u povećanju otpornosti organizma na infekcije. Takođe, sadrži cink, a ova dva nutrijenata su izuzetno važna za zdravlje imunog sistema.
2. Čuva srce
Redovna upotreba bundeve može da smanji nivo "lošeg" holesterola koji direktno utiče na rad srca. Osim toga, ovo povrće sadrži veliku količinu magnezijuma koji normalizuje krvni pritisak, te smanju je rizik od moždanog i srčanog udara.
3. Potpomaže mršavljenje
Kuvana i pečena, ili sveže ceđeni sok od bundeve, spada u dijetalnu hranu koja se preporučuje gojaznima, dijabetičarima, kao i obolelima od želuca i tankog creva. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata hranljivim vlaknima bundeve obuzdava apetit, a istovremeno obezbeđuje dovoljno kalorija.
4. Smanjuje rizik od raka
Beta-karoten, kojim bundeva obiluje, višestruko štiti organizam od brojnih štetnih uticaja, a ovo povrće obiluje i druge karotenoide (žuto-narandžastim pigmentima koji su prisutni u biljkama) koji smanjuju rizik nastanka tumora, uključujući rak dojke, pluća i grlića materice. Poznata je uloga beta-karotena u zaštiti kože od štetnog uticaja UV zračenja na razvoj karcinoma kože.
BACAŠ GA U SMEĆE, A NE ZNAŠ DA JE ZDRAVIJI OD BELOG LUKA: Snižava holesterol i čuva srce! Evo o čemu je reč
DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Držite vaš šećer pod kontrolom - SPREČITE komplikacije!
Na dijeti ste, ali vam se jedu i kroasani i štrudle i sve drugo što znate da ne bi trebalo? Evo zašto se to dešava!
VIŠAK KILOGRAMA JE OKIDAČ ZA KARCINOM: Ovo mnogi nisu znali, a sada je dokazano
"Krompir ne goji i može da se jede sa mesom!" Doktor Filgud nam je OTKRIO TAJNE zdrave ishrane!