Од јачања имунитета до мршављења: Бундеву многи воле, а тек када чујете КОЛИКО је здрава!
Јешћете је чешће...
Од бундеве могу да се припремају и слана и слатка јела, може да се једе жива, динстана, печена, пржена, а на организам изузетно благотворно утиче и свеже цеђен сок. Ово моћно поврће (да, иако је слатког укуса припада групи поврћа) незаобилазна је намирница на нашим трпезама кад дође хладније време.
Лековита својства бундеве су бројна, због чега се у време вируса и прехлада посебно препоручује, а стручњаци кажу да би било мудро јести је најмање три пута недељно. Ево за шта је све добра…
ЦРВЕНИ АЛАРМ: Ово су 4 главна симптома СРЧАНОГ УДАРА! Препознајте их на време!
СМРШАЋЕТЕ У РЕКОРДНОМ РОКУ: Сваки пут када ОСЕТИТЕ ГЛАД између обока, узмите неку од ових НАМИРНИЦА!
ЧУДЕСНИ ЧАЈ ОД РУЗМАРИНА: Његова ЛЕКОВИТА својства су надалеко позната - ево за шта се све користи!
1. Јача имунитет
Бундева је богата витамином Ц (једна чаша бундеве садржи до 11 мг овог витамина) који игра важну улогу у повећању отпорности организма на инфекције. Такође, садржи цинк, а ова два нутријената су изузетно важна за здравље имуног система.
2. Чува срце
Редовна употреба бундеве може да смањи ниво "лошег" холестерола који директно утиче на рад срца. Осим тога, ово поврће садржи велику количину магнезијума који нормализује крвни притисак, те смању је ризик од можданог и срчаног удара.
3. Потпомаже мршављење
Кувана и печена, или свеже цеђени сок од бундеве, спада у дијеталну храну која се препоручује гојазнима, дијабетичарима, као и оболелима од желуца и танког црева. Истраживања су показала да исхрана богата хранљивим влакнима бундеве обуздава апетит, а истовремено обезбеђује довољно калорија.
4. Смањује ризик од рака
Бета-каротен, којим бундева обилује, вишеструко штити организам од бројних штетних утицаја, а ово поврће обилује и друге каротеноиде (жуто-наранџастим пигментима који су присутни у биљкама) који смањују ризик настанка тумора, укључујући рак дојке, плућа и грлића материце. Позната је улога бета-каротена у заштити коже од штетног утицаја УВ зрачења на развој карцинома коже.
БАЦАШ ГА У СМЕЋЕ, А НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ ЗДРАВИЈИ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Снижава холестерол и чува срце! Ево о чему је реч
ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА: Држите ваш шећер под контролом - СПРЕЧИТЕ компликације!
На дијети сте, али вам се једу и кроасани и штрудле и све друго што знате да не би требало? Ево зашто се то дешава!
ВИШАК КИЛОГРАМА ЈЕ ОКИДАЧ ЗА КАРЦИНОМ: Ово многи нису знали, а сада је доказано
"Кромпир не гоји и може да се једе са месом!" Доктор Филгуд нам је ОТКРИО ТАЈНЕ здраве исхране!