ODVRATNO! Srbi, OVO odmah PRESTANITE da koristite! Stalno ih žvaćemo, ali kad vidite KAKO SE PRAVE neće vam biti dobro
Da li ste znali da bi neke životinje umrle kada bi progutale žvaku?
Verovatno ste svi svesni da konzumiranjem žvakaćih guma u krvotok unosite mnoge štetne sastojke. Najnovije američko istraživanje je pokazalo gume za žvakanje bez šećera sadrže aspartam, poznatiji kao "slatki otrov" i da se prave od plastičnih otpadaka, poput stvari namenjenih za omekšavanje i zgušnjavanje, sredstava za bojenje,... Polivinil, jedan od glavnih sastojka žvakaćih guma, koristi se za pravljenje lepka. Sada vam se verovatno stvorila slika u glavi kako žvaćete lepak.
DEFEKTOLOG UPOZORAVA na uticaj DIGITALNIH UREĐAJA: "Detetu zabraniti telefon i tablet do ovog uzrasta, a evo koliko dnevno je preporučljivo da budu na internetu!"
SUTRA JE SPASOVDAN - KRSNA SLAVA GRADA BEOGRADA: Doneće vam veliku sreću, ako postupite na ovaj način
Drugi važan sastojak je gumi baza (zbog kojeg je žvaka rastegljiva) i ona može biti prirodna i sintetička. U poslednje vreme, sve više je one sintetičke gumi baze (99 odsto). Žvakaće gume se zaslađuju šećerom iz šećerne trske, kukuriznim sirupom, ali i veštačkim zaslađivačima, među kojima je najzastupljeniji aspartam.
S druge strane, one kao takve mogu imati i pozitivan učinak na zdravlje. Neke gume sadrže ksilitol, prirodni zaslađivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. Verovatno većina vas baci žvaku odmah nakon što ona izgubi sladak ukus, ali kada je već zvaćete, radite to pametno. Zadržite je u ustima, jer ćete tako podstaknuti rad pljuvačnih žlezda, a ujedno ćete i čistiti površine zuba. Neki naučnici i akademici posebno ističu njen značaj, tvrdeći da žvakaća guma pospešuje koncentraciju.
Na vama je da odlučite. Možda bi bilo pametno da je žvaćenje onda kada je zaista neophodno.