Okrepite organizam BEGOVOM ČOROBOM punom povrća i mesa - Originalni recept za jelo bez kog je dobar ručak nezamisliv
Mnogi koji vole jela „na kašiku“ nikada neće odbiti porciju ukusne begove čorbe, specijaliteta koji se tradicionalno priprema u Bosni i Hercegovini.
Ako postoji jelo koje je istinski simbol domaće kuhinje, to je svakako Begova čorba. Bogata, hranljiva i puna ukusa, ova čorba je prava energetska bomba za vaš organizam. Savršen spoj povrća i mesa, uz posebne začine, čini je idealnim izborom za obnavljanje snage tokom hladnih dana.
Bez nje, mnogi smatraju da ručak nije potpun – njena kremasta tekstura i bogatstvo ukusa čine da uživanje u svakom zalogaju bude pravo zadovoljstvo. U nastavku vam donosimo originalni recept za ovo jelo koje će vas zagrejati i nahraniti, a ujedno će biti pravi užitak za vaše nepce!
Sastojci:
- 1 litar vode
- veza zeleni ili 3 šargarepe, 2 peršuna i koren paštrnaka
- 1 veći praziluk
- 20 grama bamije
- 400 grama telećeg mesa isečenog na kockice
- 400 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
- 3 listića lovora
- 1 kašika brašna
- malo vode i jogurta
- so, biber
- 100 ml pavlake
- 1 jaje
- muskatni oraščić
- 2 veze peršunovog lišća
- limunov sok
Priprema:
Očistite šargarepu, peršun, praziluk i paškanat, pa ih isecite na krupnije kocke. U lonac ili veću šerpu sipajte litar vode, dodajte povrće, meso isečeno na kocke i lovor, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri dva do tri sata.
U rešetku spustite zrna bamije, pa rešetku položite u čorbu da se zrna skuvaju, a onda ih procedite i ostavite sa strane.
Dok se čorba kuva, dolivajte vodu po potrebi.
Kada je povrće i meso gotovo, procedite čorbu, a povrće izradite u blenderu.
U posebnoj posudi sjedinite jogurt, jaje, biber, so i brašno, pa dobro umutite tako da ne bude grudvica.
Vratite izblendano povrće u lonac sa čorbom, kao i skuvano meso, dodajte sos od brašna i jogurta, i sve lagano mešajte dok se čorba ne zgusne. Potom dodajte bamiju, pavlaku i malo naribanog muskatnog oraha.
Pre serviranja, čorbu obilno pospite sitno seckanim peršunom i dodajte sok od limuna.
Prijatno!