PALENTA je NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Ješćete je svaki dan kada vidite benefite! (RECEPT)
Puna je vitamina
Verovatno znate šta je palenta i jeli ste je ko zna koliki broj puta, ali naravno kao i uvek, postoji neko ko nije probao ovo jelo do sada.
Za one koji do sada nisu probali ovo jelo, čim pročitate pozitivne strane i zdravstvene benefite palente, uvrstićete je u svoj jelovnik, piše sajt Majka priroda.
FRIZER OTKRIO TRIK: Evo kako da za 15 SEKUNDI dobijete zdravu i blistavu kosu bez DLAČICA koje ŠTRČE
OPREZ: Oduvek ste POGREŠNO SEDELI NA WC ŠOLJI! Ovako se PRAVILNO prazne creva! (VIDEO)
Za sve oni koji nisu probali ili koji ne znaju, palenta je jedno vrlo zanimljivo jelo, poreklo vodi iz lepe zemlje Italije. Ona predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza. Možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima i možete je spremiti na bezbroj načina, a svaki od njih predstavlja zadovoljstvo za sebe.
Izvor vlakana i proteina
Palenta sadrži i proteine i vlakna kako bi se osoba osećala sito. Vlakna se takođe preporučuju kako bi probavni sistem pravilno funkcionisao, prehranio zdrave crevne bakterije i sprečio zatvor.
Bogat složenim ugljenim hidratima
Palenta sadrži složene ugljene hidrate koji pružaju dugotrajnu energiju i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Palenta je izvrstan izvor složenih ugljikohidrata.
Sadrži vitamin A
Iako ne sadrži velike količine vitamina i minerala, palenta sadrži malo vitamina A. Prema Nacionalni zavodi za zdravlje , vitamin A je neophodan za pravilan rad bubrega, pluća i srca.
Sadrži esencijalne minerale
Gvožđe, magnezijum i cink su svi neophodni minerali. Iako palenta ne daje velike količine ovih minerala, oni i dalje računaju na zdravu prehranu.
Palenta sa sirom i kačkavaljem
Jedan pre svega hranljiv i ukusan oborok je pred nama, a priprema je krajnje jednostavna. Potrebno je da nabavite sledeće sastojke:
- 1 šolju palente
- 1 litar vode
- 2 kašike maslaca
- 200-250 grama sira
- 200 g kačkavalja
- Origano
- So
Priprema:
Prvo stavite u šerpu vodu i nju posolite, ali ne previše. U tu vodu dodajte paletnu i maslac. Sve vreme mešajte i tako narednih 15-ak minuta. Kada vidite da je smesa postala zgusnuta i da vas podseća na kašu, tada znate da je smesa spremna da se u nju doda sir. Sir je pre toga potrebno izmrviti. Kada dodate sir, nastavite da moešate još nekih 30-ak sekundi, dodajte origano po ukusu.
Posle još nekih 30-ak sekudni mešanja smesa je spremna za pečenje. Podmažite posudu u kojoj ćete peći, u nju dodajte smesu i preko smese izrendajte kačkavalj. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći dok ne dobijete zlatastu boju smese. Kada vidite da je gotovo izvadite, prohladite , isecite na parčiće i poslužite. Uživaćete u svakom zalogaju. Prijatno!