ПАЛЕНТА је НАЈЗДРАВИЈИ ОБРОК НА СВЕТУ: Јешћете је сваки дан када видите бенефите! (РЕЦЕПТ)
Пуна је витамина
Вероватно знате шта је палента и јели сте је ко зна колики број пута, али наравно као и увек, постоји неко ко није пробао ово јело до сада.
За оне који до сада нису пробали ово јело, чим прочитате позитивне стране и здравствене бенефите паленте, уврстићете је у свој јеловник, пише сајт Мајка природа.
ФРИЗЕР ОТКРИО ТРИК: Ево како да за 15 СЕКУНДИ добијете здраву и блиставу косу без ДЛАЧИЦА које ШТРЧЕ
ОПРЕЗ: Одувек сте ПОГРЕШНО СЕДЕЛИ НА WC ШОЉИ! Овако се ПРАВИЛНО празне црева! (ВИДЕО)
За све они који нису пробали или који не знају, палента је једно врло занимљиво јело, порекло води из лепе земље Италије. Она представља једну врло здраву намирницу која се прави од кукурузног гриза. Можете је пронаћи у кесицама и разним паковањима и можете је спремити на безброј начина, а сваки од њих представља задовољство за себе.
Извор влакана и протеина
Палента садржи и протеине и влакна како би се особа осећала сито. Влакна се такође препоручују како би пробавни систем правилно функционисао, прехранио здраве цревне бактерије и спречио затвор.
Богат сложеним угљеним хидратима
Палента садржи сложене угљене хидрате који пружају дуготрајну енергију и помажу у одржавању стабилне разине шећера у крви. Палента је изврстан извор сложених угљикохидрата.
Садржи витамин А
Иако не садржи велике количине витамина и минерала, палента садржи мало витамина А. Према Национални заводи за здравље , витамин А је неопходан за правилан рад бубрега, плућа и срца.
Садржи есенцијалне минерале
Гвожђе, магнезијум и цинк су сви неопходни минерали. Иако палента не даје велике количине ових минерала, они и даље рачунају на здраву прехрану.
Палента са сиром и качкаваљем
Један пре свега хранљив и укусан оборок је пред нама, а припрема је крајње једноставна. Потребно је да набавите следеће састојке:
- 1 шољу паленте
- 1 литар воде
- 2 кашике маслаца
- 200-250 грама сира
- 200 г качкаваља
- Оригано
- Со
Припрема:
Прво ставите у шерпу воду и њу посолите, али не превише. У ту воду додајте палетну и маслац. Све време мешајте и тако наредних 15-ак минута. Када видите да је смеса постала згуснута и да вас подсећа на кашу, тада знате да је смеса спремна да се у њу дода сир. Сир је пре тога потребно измрвити. Када додате сир, наставите да моешате још неких 30-ак секунди, додајте оригано по укусу.
После још неких 30-ак секудни мешања смеса је спремна за печење. Подмажите посуду у којој ћете пећи, у њу додајте смесу и преко смесе изрендајте качкаваљ. Рерну загрејати на 200 степени и пећи док не добијете златасту боју смесе. Када видите да је готово извадите, прохладите , исеците на парчиће и послужите. Уживаћете у сваком залогају. Пријатно!