Ručak po receptu NAŠIH BAKA: Pileći paprikaš sa noklicama, jelo koje će vam ZAGREJATI DUŠU i vratiti vas u DETINJSTVO
Sve meko, fino, topi se u ustima, ma prste da poližete.
Paprikaš je pored gulaša i perkelta jedno od najpoznatijih jela mađarske kuhinje koje krajem 20. veka postaje popularno i u drugim zemljama, a zasluge za to ima najviše francuski kuvar Ogist Eskofije, kada je paprikaš stavio na meni Grand hotela u Monte Karlu.
U našim se krajevima paprikaš i te kako odomaćio, pa se slobodno može reći da smo ga uvrstili u tradicionalna jela. Svaki kraj nadograđivao je i formirao specifičan ukus, a čak i svaka kuća ima svoj način pripreme, ali osnova je uvek ista.
Nas pileći paprikaš sa noklicama podseća na neka dobra stara vremena - na bakinu kuhinju i večeru sa porodicom.
JESTE LI SVESNI ŠTA JEDETE? Evo šta znači zeleni krug oko kuvanog ŽUMANCETA i koliko je OPASAN po zdravlje
POSLASTICA SA PRELEPOM ISTORIJOM: Stari srpski recept za VASINU TORTU na BAKIN NAČIN ispričaće vam priču o LJUBAVI i PORODICI
Potrebno je:
- 600 gr pilećeg mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 dve šargarepe
- 2 sveže paprike
- koren celera ili stabljike
- 4 krompira
- suvi začini
- mleveni bibera
- mlevena crvena paprika
- peršunov list
- ulje
Noklice:
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- 1 kašika griza
- malo praška za pecivo
- malo ulja
- malo vode
Priprema:
Na ulju propržiti seckanu papriku i luk, dodati na kolutove isečenu šargarepu i malo celera, a kad omekne dodati 1 kašičicu mlevene paprike, krompir i meso. Promešati i naliti vodom, pa ostaviti da se kuva oko sat vremena. Pred kraj dodati suve začine i peršunov list, a po želji i mleveni biber.
Jedno jaje izmutiti viljuskom, pa dodati brašno, griz i malo praška za pecivo, a potom dodati ulje i malo vode. Masa trebda da je gusta, a prilikom mešanja trebalo bi da spada sa kašike. Pred kraj kuvanja paprikaša ubaciti po malu kašicicu noklica i poklopiti da se kuva.