POSLASTICA SA PRELEPOM ISTORIJOM: Stari srpski recept za VASINU TORTU na BAKIN NAČIN ispričaće vam priču o LJUBAVI i PORODICI
Biće najlepši ukras svečane trpeze, a sigurno će svi tražiti parče više.
Danas donosimo jedan autentičan srpski recept za tortu koji je nastao, verovali ili ne, u Paraćinu. Pričaju da je ovu posebnu tortu osmislila tašta Desa za svog zeta Vasu u znak zahvalnosti.
Torta ima prefinjeni spoj oraha i čokolade sa vanilom, što ovu poslasticu potpuno izdvaja od drugih.
Da li je priča o nastanku torte istinita ili nije, nije toliko ni bitno, bitno je da Vasina torta spada u srpske kulinarske klasike i svakako predstavlja izazov napraviti je kod kuće.
PUSTITE SALATU, OD PARADAJZA PRAVITE SOK! Kada se konzumira tečan ima čak osam blagotvornih dejstava na organizam!
NAJSLAĐA NIJE ONA NAJSAVRŠENIJA! Baka Jela na pijaci naučila TRIK GODINE - proizvođači joj otkrili tajnu kako da izabere NAJSOČNIJU LUBENICU
Potrebno je:
- 6 jaja
- 6 kasika secera
- 5 kasika brasna
- 6 kasika ml oraha
- malo mleka i vanila za natapanje
Fil:
- 200 gr mlevenih oraha
- 200 gr maslaca ili margarina
- 200 gr secera
- 100 secera u prahu
- 150 gr cokolade
- 200 gr ml oraha
- rum po želji
- 100 ml mleka
Priprema:
Koru ćete pripremiti tako što umutite jaja, dodate 6 kasika šećera, brašno i orahe, a potom sve izmešajte i smesu pecite na 200 stepeni C u plehu (24-26 cm) prethodno podmazanom i posutom brašnom.
Potom, istopite čokoladu sa margarinom. Kada se malo prohladi, izmiksajte da dobijete fin svetli krem.
U orahe ubaciti 100 gr vrućeg mleka, pa izmešajte sa čokoladom. Kada se sjedini, ubacite malo ruma. Pečen biskvit presecite na pola, a onda ga prelite sa smešom od 100 ml toplog mleka i vanilinog šećera.
Kad se kora prohladi, u sredinu staviti polovinu fila koji ćete rasporediti ravnomerno svuda, a onda poklopite drugom polovinom biskvita. Premažite i drugu polovinu, pa prelijte sa 100 gr istopljene čololade u koju ste dodali kašiku mleka i malo ulja.
Najbolje je da tortu do služenja držite u frižideru.